25 пісень із 24 областей і Криму: в Черкасах відбувся «Квартирник в укритті» на підтримку армії — Новини Черкащіни

6 травня в Черкасах за ініціативи та організації мистецької агенції «Варті» та «Цивільного Штабу Допомоги — Черкаси» відбувся другий «Квартирник в укритті». В ньому брали участь черкаські музиканти, які виконували пісні від кожної з областей України. Так підтримували емоційний дух містян та збирали кошти на потреби Збройних Сил України, розповіла співорганізаторка події Анна Петровська, інформує Суспільне

Містяни та гості Черкас, охочі послухати українську музику, зібралися в одному з міських укриттів. Це був другий квартирник в безпечному місці, метою якого було зібрати кошти на підтримку захисників України.

Черкащани та гості міста хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих на війні проти Росії.

Цього разу він мав особливість: ідейні натхненники вперше створили музичну мапу України. Черкаські музиканти — солісти та гурти — виконали 25 пісень, тобто по одній пісні від кожної області та одна від Автономної Республіки Крим, розповіла Анна Петровська.

«Це вже другий «Квартирник в укритті». Перший відбувся 2 квітня. Цього разу ми вирішили назватися. «Варті» — це варті події, уваги, в арті, тобто в мистецтві, а також в арті, тобто в культурній артилерії», — сказала активістка.

За її словами, обрали найхітовіші треки від найвідоміших виконавців, а також ті пісні, які стали особливо актуальні під час війни.

«Кожен черкаський музикант представляв по кілька областей і виконував кавери. Обирали пісні за місцем народження артиста чи фронтмена гурту. Або містом, де проживає артист чи гурт. Шукали в них найвідомішу пісню. Черкаські музиканти обирали композицію із запропонованого плейлиста, також могли замінити на іншу, але з обраного регіону», — сказала Анна Петровська.

Загалом у концерті взяли участь 11 черкаських гуртів і солістів, серед яких учасники Х-Фактору та «Голосу Країни»: Los Triberos (Tapac Улітко), Роман Чуприна, EVKALIPT, Влад Бєлік, KAVI, Rina Marchuk, Сергій Бобров, PETROVOCHKA, KAROOKA, Коля Родін та «Жарти в сторону».

Першими виступили артисти на чолі з їхнім лідером, черкаським музикантом Тарасом Улітком.

Вони представляли Луганщину і Миколаївщину. Черкащанка, музикантка Анна Петровська, відома як Петровочка (PETROVOCHKA), презентувала регіони сольно і в дуетах.

«У мене було три дуетні пісні. Співали з черкаським музикантом Сергієм Бобровим, представляли Чернігівську область, була пісня гурту «Бумбокс» і Саші Чемерова «Любила», з моєю мамою Аллою представляли Київську область піснею «Сіла птаха». З гуртом «Жарти в сторону» піснею «Додому» гурту «Калуш» представили Рівненщину. А сольно я представила Тернопільщину, виступила з піснею «Чом тобі, вороже, не спиться» Віти Грицак», — розповіла Петровочка.

Як і Петровочка, Вікторія Каптановська на квартирнику була і співорганізаторкою від команди «Варті», і виконавицею. На сцені вона назвалася KAVI і виступала з учасниками гурту «Жарти в сторону», які зголосилися їй допомогти.

«В обох квартирниках я була співорганізаторкою. А на сцені цього разу я представляла Черкащину піснею гурту «Бумбокс» та Львів композицією гурту «Один у каное», — сказала Вікторія.

Черкаський музикант та актор Драматичного театру Сергій Бобров виступав дуетом з Анею Петровською та сольно. У першому «Квартирнику в укритті» він також брав участь.

«Мені випала нагода представляти міста-герої Донецьк, Харків і Чернігів. Нині це одні з багатостраждальних міст. Гурт «Гуртом» із піснею «Сарана», гурт «П’ятниця» з піснею «Немає куль», яку присвятив Маріуполю, і пісня «Любила» Саші Чемерова і Хливнюка», —розповів Сергій Бобров.

За його словами, музика хоч трохи відволікає людей від думок про війну.

«Музика відволікає, але «сокира війни» висить над нами. А цими квартирниками ми можемо допомогти українській армії», — сказав він.

Сергій Бобров розповів, що з початку повномасштабної війни займається волонтерством. Нині працює в гуманітарному центрі Черкаської міської ради.

«Щодня зустрічаємо переселенців. Допомагаємо їм знайти житло. Допомагаємо одягом, засобами гігієни і медикаментами. Дружина Анна також волонтерить. Вона плете маскувальні сітки, «кікімори», також допомагає армії «, — пояснив чоловік.

211a5e8758471de7

Черкащанин Роман Чуприна розповів, що він швидко зібрав гурт для участі у квартирнику.

«Оголосили добір музикантів у вже сформовану команду. Я швидко вийшов на контакт з Анею Петровською. Записався. Сказав Максові, що він гратиме. Макс (Макс Щепак, Альтамакс, лідер гурту «Альтамакс»— ред.) є одним з найактивніших черкаських музикантів за останні 15 років. Альтамакс грає на перкусії. Цього ж моменту мені телефонує інший вокаліст Іван Деркач і просить приїхати до мене в студію пограти. Я йому запропонував інше — участь у квартирнику. Цей гурт ми зібрали менше, ніж за дві години», — розповів Роман.

Він сказав, що представляли пісні кількох регіонів:

«Залишалося чотири виконавці. Я обрав два. Це гурт «The Вйо», вони представляли Кіровоградську область піснею «Кіровоград», а самі з Полтави. Друга — це Арсен Мірзоян, Запоріжжя. Мали виступати волонтери. Вони поїхали на фронт. Звільнилася пісня гурту «Нумер 482» «Добрий ранок, Україно». Так ми за тиждень зробили ці три пісні», — розповів Роман Чуприна.

Музикант сказав, що працює на трьох роботах, сплачує податки, купує товари, тим самим підтримує державу, а якщо з’являється можливість допомогти музикою ЗСУ, то охоче це робить.

Альтамакс розповів, що долучається до доброчинних концертів.

«Серед знайомих є такі, що пішли до лав ЗСУ. Є найближчі знайомі. Ми їх підтримуємо, перш за все морально. А те, що можуть музиканти найкраще, це грати, виступати і збирати людей своєю енергією. На концерті відчув задоволення. Люди чудово відгукуються. Підтримують музикантів, які виступають», — прокоментував Макс.

Пропуском на концерт був вільний доброчинний внесок на потреби ЗСУ. У скриньку, яка стояла при вході, гості кидали посильні для них суми. Також можна було переказати гроші на рахунки.

За словами співорганізатора концерту, представника «Цивільного Штабу Допомоги — Черкаси» Дениса Гайди, зібрані кошти витратять, як і попереднього разу, на потреби «азовців».

«Ми зібрали 27 388 гривень на потреби «азовців». Нині відбувається перехід на весняно-літній період. Одна з потреб — це літнє взуття. Залишається велика потреба в автівках — пікапах. Це дороговартісні речі. Їх ми переганяємо постійно з Європи. Ця потреба буде актуальною до самої перемоги. Можливо, закупимо тактичні навушники. Вони перевірені, перевірений постачальник, вони практичні. Нині ми акцентуємося на батальйонах «Азов», обидва очолюють черкащани — Дмитро Кухарчук та Петро Горбатенко», — розповів Денис Гайда.

Він розповів, що на першому доброчинному «Квартирнику в укритті», що відбувся 2 квітня в Черкасах, зібрали понад 67 тисяч гривень на потреби військовослужбовців. На ці кошти закупили тактичні навушники, штурмові та медичні наплічники, біноклі. Їх передали хлопцям-черкащанам, «азовцям» на передову.

На «Квартирнику в укритті» можна було придбати плакати, листівки, сумки, кошти від продажу яких також адресують ЗСУ.

Джерело

Previous post У Золотоноші розквітли сакури — Новини Черкащіни
Next post На Черкащині рятувальники ліквідували наслідки двох ДТП — Новини Черкащіни