Майже півстоліття — у вирі танцю

Дата публікації

Перегляди: 99

— Гран-прі фестивалю нагороджується хореографічний колектив «Гренада», керівник Едуард Пресліцький!
Скільки разів лунали для заслуженого працівника культури України Едуарда Едуардовича Пресліцького ці слова, не злічити. За майже півстоліття своєї педагогічної хореографічної діяльності він прищепив любов до танцю більш ніж півтори тисячам юних шполян — вихованців ансамблів «Гренада» і «Барвінок».

Четвертого серпня на поріг Едуарда Едуардовича стане 70-річний ювілей, але він з тих людей, чий вік обчислюється не цифрами у паспорті, а молодістю душі, бажанням творити і щедро ділитися своїм талантом з іншими.

Шість десятиліть минуло, як хореограф і поет Валерій Шмаренков заснував у Шполі два танцювальні колективи – юнацький «Гренада» та дитячий «Барвінок». Саме тоді, прийшовши на перший урок хореографії за компанію з товаришем, одним із «барвінчат» став юний Едуард Пресліцький.

Відтоді танець полонив його розум і серце, ставши справою, якій присвятив життя. Під керівництвом Валерія Шмаренкова учні шполянських шкіл стали майстерними танцюристами, а колектив – улюбленцем публіки в місті, районі й області. Закоханий у танець Едуард вже вирішив для себе, який шлях обере в житті. Тож після закінчення школи вступив до Дніпропетровського державного театрального училища на клас хореографії.

Кілька років виступав у складі ансамблю «Надзбручанка» при Тернопільській філармонії, служив в армії, працював у балетній трупі Дніпропетровського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.

Та доля склалася так, що повернувся жити і працювати до рідної Шполи. У 1977 році Едуард Пресліцький відновлює роботу дитячого танцювального колективу «Барвінок» при міському Будинку піонерів, а майже тридцять років тому, у 1992 році очолює народний аматорський танцювальний колектив «Гренада» при районному будинку культури.

Саме під керівництвом талановитого хореографа в 1983 році «Барвінок» одним із перших в області здобув звання зразкового колективу. За всі ці роки для своїх вихованців Едуард Едуардович став не лише наставником, який вчив мистецтву танцю, а й улюбленим педагогом, який знаходить підхід як до непосидючих шестирічок, так і до шістнадцятирічних, вже майже дорослих юнаків і дівчат.

Не всі його вихованці стали професійними артистами, але усім він зумів прищепити витончене почуття прекрасного. Дехто з випускників «Гренади», не уявляючи свого життя без танцю, виступають у складі колективів на сценах Черкас і столиці.

Маючи за плечима солідний досвід і величезну кількість здобутків, що підтверджують почесні грамоти, дипломи, медалі, стипендії та премії, Едуард Едуардович, як і багато років тому, сповнений творчих планів та нових ідей. Він не припиняє вражати публіку своїми витонченими постановками, які втілюють юні танцюристи – із запалом та артистизмом.

У скупих газетних рядках не перелічити плодів творчої праці Едуарда Едуардовича, який вміє торкнутися душі кожного свого вихованця.

В день ювілею улюбленого педагога вітатимуть учасники ансамблів кількох поколінь, сьогоднішні учні та їх батьки. А найкращим подарунком, як зізнається сам педагог, будуть щасливі очі і сяючі посмішки юних танцюристів, бурхливі оплески глядачів, які з нетерпінням чекають нових композицій, бо виступ зразкових народних танцювальних колективів «Гренада» і «Барвінок» — то завжди свято.

Шполянські вісті

Previous post Єдиний кандидат наук, який керував районом
Next post Понад тридцять років на одному підприємстві

Добавить комментарий