Черкащанам розповіли, як не отруїтися грибами і що робити за перших ознак отруєння | Черкаські новини — суспільство

На території України щороку реєструються численні випадки отруєнь грибами, які нерідко завершуються летально. На Черкащині цього року вже зареєстровано один випадок отруєння дикорослими грибами у Золотоніському районі з одним постраждалим.

Про це інформують в ГУ Держпродспоживслужбі в Черкаській області.

Як правило, до таких наслідків призводить незнання відмінних властивостей їстівних та отруйних грибів, внаслідок чого останні потрапляють у кошик.

Проте іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого їх зберігання.

Гриби належать до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води), тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду.

Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С.

Пов’язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) у грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м’ясі або рибі.

Отруєння грибами проявляється по-різному залежно від того, який гриб спричинив захворювання. Наслідки отруєння залежать, крім виду гриба, також від віку та стану здоров’я постраждалого, кількості з’їдених грибів. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше спостерігаються летальні випадки.

За характером дії на людину отруйні гриби поділяються на три групи: переважної дії на шлунково-кишковий тракт (печериця отруйна, опеньки сірчано-жовтий та цегляно-оранжевий несправжні), нервову систему (мухомори червоний та пантеровий) та печінку і нирки (бліда поганка та її різновиди, павутинник оранжево-червоний, гриб зонтик цегляно-сіро-червоний).

Гриби переважної дії на кишково-шлунковий тракт здебільшого викликають легкі форми отруєння, які проявляються через 0,5-2 години після їх споживання, нудотою, блюванням, болями у животі, проносом, іноді непритомністю. Одужання настає через 1-2 дні від початку захворювання. Гриби, які переважно діють на нервову систему, викликають більш тяжкі отруєння. Симптоми захворювання з’являються через 0,5-4 години після вживання грибів: сильна нудота, блювання, пронос, втрата свідомості, галюцинації, сильна слино- та сльозотеча, запаморочення, порушення свідомості, марення. Зіниці розширені, хода п’яної людини. Переважно потерпілі одужують (через 1-3 дні). Смертельні випадки трапляються рідко: до 2,5% від постраждалих.

Найбільш тяжкі випадки отруєння пов’язані з грибами, які переважно діють на печінку та нирки. Симптоми отруєння спостерігаються через 6-48 годин (2-17 днів — при павутиннику оранжево-червоному) після вживання грибів у їжу і дуже схожі на захворювання холерою: нудота, блювання, сильні болі в животі, пронос холероподібного типу. Випорожнення спочатку жовтого або глинисто-зеленого кольору, потім стають слизо-водянистими, без запаху. Відзначається слабкість, спрага, падіння кров’яного тиску, судоми, зомління, марення, можлива поява жовтяниці тощо. Якщо хворий одужає, то не раніше як через 3-4 тижні і навіть кілька місяців. Крім цього, у постраждалих часто розвиваються хронічні захворювання печінки (хронічний гепатит) та нирок (хронічний нефрит).

Що треба робити при появі перших ознак отруєння грибами? Передусім необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати «швидку медичну допомогу». Одночасно, не чекаючи їх прибуття, хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити 4-5 склянок перевареної води кімнатної температур або содового розчину (1 чайна ложка соди на 1 склянку води), або слабкого марганцевого розчину (блідо-рожевого кольору). Після цього ви­кликати блювоту введенням у рот зворотного кінця ложки (або пальця) на корінь язика. Процедуру слід повторювати доти, доки промивні води не стануть чистими. Після цього доцільно напоїти постраждалого прохолодним міцним чаєм, кавою або молоком.

Приймати будь-які ліки та їжу, тим паче алкогольні напої забороняється, так як це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Щоб запобігти отруєнню грибами, при їх збиранні та приготуванні необхідно дотримуватися наступних правил:

— не збирати невідомих грибів, збирати тільки ті гриби, стосовно яких відсутні сумніви, що вони їстівні;

— у підозрілих та малознайомих грибах слід звертати увагу на колір шапочки, пластинок, м’якуша, наявність кільця на ніжці біля її основи, а також на запах гриба;

— при збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов’язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде закругленим, як колодочка ножа, гладеньким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі;

— при збиранні печериць слід також звертати увагу на колір пластинок, які знаходяться на нижній поверхні шапочки. Не можна вживати в їжу «печериці», що мають пластинки білого кольору, бо у блідої поганки вони тільки такого кольору. У справжніх печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють;

— наявність обідка вінчика не є обов’язковою відмінною ознакою блідої поганки. В умовах посушливого літа, наприклад, у неї може зникати ця характерна для неї ознака. Тоді за зовнішнім виглядом (колір шапочки та пластинок) вона дуже схожа на сироїжку зелену, зеленуху тощо.

— гриби необхідно збирати в екологічно чистих місцях, подалі від автодоріг, промислових підприємств та сміттєзвалищ. Гриби, всотуючи в себе вологу, вбирають і увесь набір шкідливих речовин, які містяться у ґрунті лісу, насамперед це стосується важких металів — свинцю, ртуті, міді, кадмію, радіонуклідів;

— не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих, зібрані дітьми гриби ще раз ретельно переберіть;

— зібрані гриби старанно розсортуйте за окремими видами, очистіть від землі, піску та листя, промийте водою і того ж дня відваріть декілька разів у підсоленій воді;

— не використовуйте відвари від грибів для приготування страв;

— не слід маринувати або солити гриби в оцинкованому посуді;

— перед маринуванням гриби слід проварити, попередньо розрізавши на частини;

— аби уникнути захворювання на ботулізм, не слід консервувати гриби в герметично закритий посуд, солоні, мариновані гриби достатньо накрити двома шарами пергаментного паперу і щільно зав’язати.

Використовуючи ці поради, ви зможете уникнути можливих отруєнь грибами, а в разі отруєння значно зменшити дію токсинів на організм потерпілих.

Previous post У Черкасах з нагоди Європейського тижня спорту влаштували пробіг | Черкаські новини — суспільство
Next post У Черкаській області горіла пекарня (ФОТО)