Черкаська лялькарка Валентина Мірошник підкорила серця німців (ФОТО) | Черкаські новини — суспільство

Майстриня-аматорка з Черкащини Валентина Мірошник давно дивує світ своїми неперевершеними за технікою та художнім задумом ляльками – мотанками. Вона багаторазовий лауреат та переможець різноманітних конкурсів, які засвідчують визнання майстрині. Нещодавня чергова перемога — отримання диплому лауреата I премії Міжнародного конкурсу „Herbst Symphonie Germany- 2021“ за ляльку „Черкащанка“.

Не дивно, що багато ляльок Валентини Мірошник є прикрасою приватних колекцій по всьому світу. Її роботи розлітаються планетою з виставкових форумів, інколи навіть не встигаючи повернутись назад до авторки. Так сталося і з лялькою „Черкащанкою“.

Ця лялька брала участь у мистецькому форумі „Міжнародного виставкового центру“ в Києві „Ляльковий подіум“. І настільки захопила представників посольства Індії в Україні,що вони придбали мистецький твір прямо на виставці за згодою авторки.

— Мені зателефонували і попросили дозволу на це, — поділилась Валентина Мірошник. — Звісно, завжди сумно розлучатись зі своїми ляльками. Однак, я вже звикла, що вони мандрують світом. Мої ляльки зазвичай живуть серед людей. Отже „Черкащанка“ тепер житиме в далекій від Черкащини Індії.

Мистецькі конкурси в умовах пандемії нині мають особливість відбуватись у формі онлайн. Художнику достатньо надіслати журі фото свого творіння і чекати на результат. Як не дивно, такий підхід дозволяє митцям розширити кордони своєї присутності на багатьох місцевих та світових мистецьких форумах. А інколи брати участь в них паралельно.

Міжнародний конкурс «Herbst Symphonie GERMANY – 2021» відбувався у два тури. Перший відбірковий тур Валентина Мірошник зі своєю лялькою „Черкащанкою“. пройшла з легкістю. Тоді художниця не підозрювала, що її лялечка вже за кілька днів помандрує до іншої країни. Другий тур приніс очікувану перемогу. Її „Черкащанка“ врешті розтопила серця педантичних німців.

Характерна манера виконання ляльки- мотанки від Валентини Мірошник — прискіплива увага мисткині до кожної деталі. І це робить її авторську мотанку не просто вишукано гарною, а й насправді живою — зі своєю особистою історією та місією.

До речі, 2021 рік видався для Валентини Мірошник „урожайним“ на нагороди. У січні вона отримала гран-прі в номінації „вироби декоративно- прикладного мистецтва“ за новорічно-різдвяними мотивами в онлайн конкурсі рідної Драбівщини. Згодом у березні перемагає в конкурсі „Музичний марафон. Весна 2021“, організованому Українською мистецько-культурною Асоціацією. У квітні отримує диплом лауреата премії гран-прі Всеукраїнського багатожанрового фестивалю – конкурсу мистецтв „Україна єдина“. Серпень приніс мисткині чергове гран-прі та перемогу у Всеукраїнському конкурсі „Велика родина — моя Україна“. У вересні Валентина Мірошник отримує нагороду Міжнародного конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва „Сузір’я Україна-Європа 30 років“.

— Я беру участь у конкурсах не заради нагород, — зізнається пані Валентина, — головне для мене — творча реалізація.

Підготувала Тетяна Балякіна

Previous post Науковці детально пояснили, як довго вакцина захищатиме від COVID-19 | Черкаські новини — суспільство
Next post Побачила у соцмережах: на Черкащині розшукали дівчину, яка не виходила на зв’язок два тижні