Черкаський музей поповнився цінним експонатом | Про Все | Новини Черкас та Черкаської області

Колекція обласного музею «Кобзаря» поповнилася цінним експонатом — вишитим рушником із відомими рядками Тараса Шевченка з поеми «Катерина».

Рушник створений та побутував на Львівщині приблизно у 1940-х рр., вишитий хрестиком на домотканому полотні. Хто і за яких умов вишивав рушник — музейники не знають.

Вишивальниця створила власний збірний образ української дівчини. Зображення досить барвисте: дівчина стоїть у повен зріст, вбрана в український одяг, біля неї – пень та чимало рослин із квітами та ягодами, цікавого ефекту «віддаленості» неба досягла майстриня, вишивши його півхрестиком.

«Катерина – один із найвпізнаваніших образів поетичної та малярської спадщини Тараса Шевченка. І вже давно ошукана москалем українська дівчина перетворилася для нас у символічний образ України, яку століттями кривдить московія. Поему «Катерина» Тарас Шевченко створив 185 років тому. Протягом цих років її настанови і застереження не втратили своєї значимості», — зазначають на сторінці обласного музею «Кобзаря».

На різних краях рушника вміщено два уривки із «Катерини». Світло-рожева нитка, якою створено один з рядків, від часу значно пошкодилася, але слова, вишиті нею, не важко відтворити.

Previous post У Черкасах попрощались із 35-річним захисником | Про Все | Новини Черкас та Черкаської області
Next post За п’ять місяців цього року фахівці зареєстрували в майже 50 черкащан ротавірусний ентерит — Новини Черкас за сьогодні