День журналіста в Україні: історія і цікаві факти про свято

В Україні 6 червня відзначається День журналіста. Саме цього дня, 6 червня 1992 року, Спілка журналістів України була прийнята до Міжнародної федерації журналістів, яка є найбільшою в світі організацією професійних працівників ЗМІ.

Перші газети

Журналістика бере початок ще з часів Юлія Цезаря, який почав публікувати “Діяння сенату”, а згодом “Щоденні громадські дощечки”, на яких записували хроніку подій. Приблизно з 911 року в Китаї почав виходити “Цзінь бао” (“Столичний вісник”). Вважається, що перша газета вийшла друком у 1605 році у французькому Страсбурзі. А перше успішне щоденне друковане видання з’явилося в Британії — газета The Daily Courant друкувалася з 1702 по 1735 рік.

З часом і з розвитком суспільства преса сформувалася як впливовий соціальний інструмент під титулом “Четверта влада”. Цей вислів, який згодом став широковживаним терміном, приписують авторству Томаса Карлейля і Жан-Жака Руссо.

Журналістика в Україні

В Україні професія журналіста виникла лише в ХІХ столітті, і виконувала доволі обмежену в ідеологічних рамках функцію. Російська імперія, а згодом і Радянський Союз дозволяли рухатися журналістиці лише в межах пропаганди та впливу на маси з вихвалянням соціалістичних ідей та політики партії.

Журналістика в підпіллі

Втім, навіть у таких умовах були спроби вільної журналістики. Приміром, у 1916 році почала видаватися газета “Шлях”, яка мала проукраїнське націоцентричне спрямування. Багато видань перейшли в розряд підпільних під час радянської окупації Західної України. В повстанських криївках у 40-х роках звучало радіо “Афродіта”, яке доносило до слухача українську ідею.

Цікаві факти

Журналісти звикли жити в умовах постійного дедлайну, адже світ новин змінюється мало не щохвилини. Це означає, що всі статті або інтерв’ю повинні бути зроблені і відредаговані, а також опубліковані в той час, коли вони найбільше актуальні для читача.

Журналісти – багатогранні особистості, які готують теми на різні тематики і можуть поєднувати кілька робіт в різних виданнях. Їх не лякає, що завжди доводиться розбиратися в незнайомих темах.

Найголовніші критики в сфері ЗМІ – журналісти, адже вони несуть повну відповідальність за свої матеріали.

Журналісти спокійно ставляться до критики, адже перед публікацією їх матеріал можуть правити кілька разів.

Журналісти ризикують своїм життям і кар’єрою, роблячи якесь розслідування про впливових політиків або чиновників і намагаючись донести до громадськості важливі факти.

Ця сфера розвивається з кожним днем, а сама журналістика “вилізла” за рамки звичних ЗМІ.

Якщо в США майже 80% авторів видань – чоловіки, то в Україні ситуація кардинально інша. На журналістських факультетах близько 80% – жінки.

Крім Дня журналіста, є також:

Міжнародний день солідарності журналістів (8 вересня);

Міжнародний день спортивного журналіста (2 липня);

День україномовної преси (12 листопада);

День військового журналіста — 16 лютого;

День працівників радіо, телебачення та зв’язку України (16 листопада).

Previous post Щорічний Чілдрен Кінофест стартував в онлайн форматі — Новини Черкащіни
Next post У Золотоніському районі затримали збоченця | Про Все | Новини Черкас та Черкаської області