Жінки масово їдять тюльпани: чим небезпечний новий тренд

У TikTok зʼявився новий тренд – жінки знімають відео, на яких вони їдять квіти, які отримали в подарунок на 8 березня, зокрема тюльпани. Такі ролики набирають багато переглядів, лайків і коментарів, тож їх публікує все більше людей, однак споживання квітів може бути небезпечним для здоровʼя.

Думки авторок відео стосовно смаку тюльпанів розділилися. Дехто каже, що вони солодкі і смачні, а інші зазначають, що квіти за смаком схожі на траву чи листя салату.

Є й ті, хто вирішив їсти тюльпани не сирими, а приготувати з них закуску – наприклад, обсмаживши пелюстки в клярі. Приготовані таким чином квіти нібито схожі на цвітну капусту або броколі.

Чи їстівні тюльпани?

Загалом, як і у багатьох рослин, в тюльпанів є частини, які умовно безпечно їсти, а є ті, які можуть бути отруйними для людини.

Їстівні у тюльпанів лише пелюстки, і вони навіть колись були досить популярним інгредієнтом європейської кухні. Біолог Олексій Коваленко каже, найчастіше їх використовували для декору, бо особливої смакової цінності квіти не мають. Іноді їх просочують солодким сиропом, аби це виправити.

Тичинки та маточки перед вживанням з квітки видаляють – по перше, їхні частини погано перетравлюються організмом людини; по друге – зав’язь вже може містити токсичні речовини.

Найбільше токсичних речовин містить цибулина рослини. Попри це, коріння тюльпана колись таки вживали в їжу. Це було поширено у Нідерландах ближче до завершення Другої світової війни через кризу продовольства.

“Брак харчових ресурсів був таким великим, що там за грубими підрахунками з травня 44-го року по лютий 45-го року раціон нідерландців зменшився із 1800 ккал в день до 500 ккал в день. І оскільки у Нідерландах традиційно вирощували багато тюльпанів, то звернули увагу на цей харчовий ресурс. Збереглося кілька рецептів, як готували саме цибулини тюльпанів: їх очищали від верхнього шару, видаляли частини, пов’язані із виникненням нового пагона, вимочували у воді та проводили термічну обробку”, – розповідає Коваленко.

Яка токсична речовина міститься в тюльпанах?

Тюльпани містять речовини тюліпалін А і В та тюліпозид. Для людини вони можуть бути отруйними, особливо тюліпалін А.

Найбільше цих сполук міститься у цибулині, однак є вони і у зеленій частині квітки та можуть бути у зав’язі.

Виміряти токсичність тюльпанів складно, оскільки вона варіюється залежно від сорту та умов вирощування рослин.

Ботанік Олексій Коваленко не радить взагалі розглядати цибулини тюльпанів, стебла та листки як продукт. Натомість, пелюстки цих квітів можуть стати частиною кулінарних експериментів.

Чим шкідливі тюльпани?

Тюльпани можуть бути шкідливі в першу чергу для шкіри людини. Експерт каже, у квіткарів, які тривалий час працюють з тюльпанами може розвиватися захворювання, яке називають “тюльпанові пальці”. Це контактний дерматит через подразнення шкіри токсичними сполуками.

Він проявляється почервонінням, висипом, ламкістю нігтів та свербежем.

При потраплянні в організм людини тюльпанін може викликати нудоту, запаморочення або й навіть важке отруєння.

Яка кількість рослини у вашій тарілці буде шкідливою, чи наскільки тривалий контакт викличе шкірну реакцію залежить від сорту рослини та індивідуальних особливостей кожної людини.

Якщо підозрюєте отруєння після контакту з тюльпанами терміново зверніться до лікаря.

Чи можна їсти тюльпани з квіткового магазину?

Олексій Коваленко зауважує, краще цього не робити. Квіти можуть оброблятися різноманітними сполуками від шкідників, для кращого росту, консервантами.

Продають букети не як харчові продукти, отже й відповідних вимог до речовин обробки немає.

Якщо бажаєте таки поекспериментувати на кухні з квітами – краще виростити їх самотужки.

Що каже Клопотенко?

А ось креативний шефкухар та ресторатор Євген Клопотенко знає, як саме перетворити квіти не лише на естетичне задоволення.

“Тюльпани? Так. Трохи можна, для класного смаку та емоцій. Але не більше”, – пояснив підписникам зірковий кухар. Він також радить брати саме фермерські необроблені квіти.

Інструкція дуже проста.

“Для соусу вам треба: горіхи, оливкова олія та стебла тюльпанів. Змішуєте все разом блендером, їсте зі шматочком багету і кайфуєте, ніби щось розквітає (але небагато, максимум один-два)”, – проінструктурував Клопотенко.

“Вони (тюльпани – ред.) трішки схожі на горох і спаржу, то чому б їх не їсти?”, – поставив риторичне питання зірковий кухар.

То їсти чи не їсти?

У своїх спогадах Одрі Хепберн згадує, що також їла цибулини, коли ховалася від фашистів в підвалі будинку. Звичайно, цибулини не можуть замінити повноцінного раціону харчування, але можуть врятувати людину від голоду. Вони багаті цукром і крохмалем.

У наш час в деяких регіонах цибулини вирощують спеціально в кулінарних цілях. Наприклад, в канадському Квебеку, в будь-якому місцевому ресторанчику вам запропонують кілька страв з цибулин тюльпанів.

А які цибулини підходять для їжі:

1. Здорові, без пошкоджень, без цвілі і гнилі. Важливо, саме тих сортів, які можна їсти;

2. Вирощені на домашній клумбі, так ви будете впевнені, що вони не піддавалися хімічній обробці;

3. Будь-якого розміру, маленькі смажаться швидше, ніж великі.

Смажені тюльпани

Приготувати цибулини можна декількома способами. Пропонуємо вам один з найпопулярніших рецептів смажених цибулин тюльпанів:

Цибулини почистити, помити в гарячій воді, підсушити паперовим рушником. Якщо ви купили цибулини – залиште їх в окропі на півгодини, а вже тоді викладайте на рушник. Великі розрізати на 4 частини, маленькі можна смажити цілими. Збити два яйця і додати улюблені спеції за смаком. На сковорідку налити чимало олії і добре розігріти. Цибулини вмочити в кляр, а тоді в панірувальні сухарі. Смажити на невеликому вогні, постійно помішуючи. Коли вони зарум’яняться, зняти їх і обсушити від зайвого жиру на паперовому рушничку.

Запечені тюльпани

Бутони тюльпанів, замариновані в оливковій олії з додаванням спецій і трав, запікаються у духовці. Бутони мають ніжний, солодкувато-горіховий смак з нотками ванілі, а їхня текстура нагадує печену картоплю або спаржу.

Цікавинки

Тюльпани – одні з найніжніших квітів, що володіють унікальною історією. Вони, як ніхто, користуються популярністю в весняну пору року. З їх допомогою можна складати різноманітні флористичні композиції і радувати ними своїх коханих.

– Зараз існує близько 80 видів цибулинних рослин, кожен з яких володіє декількома підвидами. Завдяки цьому в світі налічується більше 3000 сортів рослини.

– Найперший квітка тюльпана з’явився на світ близько 10-15 млн. Років тому.

– Батьківщиною квітів вважаються гори центральної Азії. А з точки зору ботаніки тюльпани належать до сімейства лілійних, до якого також входять часник і спаржа.

– Першим літературним твором, у якому згадано тюльпан, вважається поема Омара Хайяма, написана в XII столітті.

– Протягом тривалого часу квітка вважався символом Османської імперії.

– Існує легенда, згідно з якою турецький правитель був закоханий у прекрасну дівчину. Коли наближені повідомили йому, що його кохана мертва, збожеволілий від горя правитель піднявся на високу скелю і кинувся вниз. Через деякий час на місці його загибелі виросли червоні тюльпани, що стали символом любові та відданості.

– У середині ХХ століття було близько 5500 сортів тюльпанів, проте через кліматичні умови не вдалося зберегти таку кількість рослин.

– Діаметр квіток найбільших тюльпанів досягає 20 см.

– Пелюстки та молоді пагони і листки деяких видів їстівні, і їх додають в салати, що робить страву екзотичною.

– У голодні роки європейці використовували свіжі цибулини тюльпанів як замінник цибулі, а сушені й розтерті в порошок додавали в борошно. У східних країнах і зараз їдять цибулини тюльпана їстівного.

– На початку XVII століття у Франції цибулини тюльпанів стали предметом ажіотажного попиту, що коштував шалених грошей. Наречені часто купували цибулини як весільний подарунок для своїх наречених, а один мірошник обміняв свій млин на одну цибулину, будучи цілком задоволеним умовами угоди.

– Сорт тюльпана «Королева ночі» має насичено-фіолетові, майже чорні пелюстки. Ця незвичайна квітка надихнула Олександра Дюма на написання відомого роману «Чорний тюльпан».

– Міжнародний орган із сертифікації сортів тюльпанів знаходиться в Нідерландах – він називається Королівським товариством цибулинних рослин. Ця країна наразі контролює більш ніж 90% світового ринку торгівлі цибулинами тюльпанів.

Previous post На Черкащині СБУ затримала навідника російських ракет
Next post Вандали вкотре поламали лавки в одному з скверів Черкас

Добавить комментарий