«Живі» вина Павла Новіка

Дата публікації

Перегляди: 247

Карантин вносить свої корективи й в роботу журналістів. Доводиться навіть іноді знайомитися і спілкуватися з героями майбутніх публікацій за телефоном, як от в випадку з відомим на Катеринопільщині виноробом Павлом Новіком (на фото).

Натрапивши у мережі Фейсбук на сторінку Павла Валентиновича, відразу виникло бажання розповісти читачам про його діяльність. Та й винороб залюбки у телефонній розмові розповів про власну справу.

З’ясувалося, що він і його дружина Наталія Петрівна – садоводи. Після закінчення аспірантури Київського аграрного університету доля закинула їх на Харківщину, де займалися розведенням саджанців. Визначальною для подружжя стала зустріч на одній з виставок з професором – викладачем виноробства вишу, де обоє навчалися. «Після спілкування з нашим педагогом вирішили повернутися на Черкащину й зайнятися виноробством», — згадує ту зустріч Павло Валентинович.

За неповні чотири роки своєї діяльності в Катеринополі фірму «Сад квітів» знають добре, як знають і за межами Черкащини. Наталія Петрівна займається розведенням різноманітних сортових квітів та декоративних кущів, а Павло Валентинович дбає, аби його земляки і гості Катеринополя, друзі і знайомі, й просто поціновувачі якісного вина споживали натуральний продукт, без шкідливих добавок і шкоди для здоров’я.

Понад двадцять п’ять видів різноманітного вина пропонує своїм клієнтам Павло Новік. Й головне, що це не лише виноградне вино, а й вино зі смородини, порічок, вишні, полуниці, малини, агрусу. Опанував і технологію виготовлення вина з пелюстків троянд. Більшість культур вирощує на площі близько одного гектара, виноград закуповує у земляків, або й оптом в інших регіонах України.

— Ми принципово не додаємо у наш продукт ангідрид сірки, — ділиться секретом виготовлення вина. — Його навіть світові виробники вина використовують для припинення бродіння. А в людському організмі ця речовина осідає у вигляді камінців у нирках. Я категорично проти такої технології, тож краще нехай вино «грає» і буде «живим». А бродіння саме припиниться, коли поставити продукт у холод. Не додаємо у продукт і цукру.

Ділиться винороб й іншими секретами, розповідаючи, яка користь натуральних фруктових вин для здоров’я людини. Зокрема, зцілювальні властивості смородинового вина власного виробництва відчув на собі. «Нещодавно повернувся з однієї виставки дуже розбитим, відчував, що ось-ось захворію. Дружина дала пару таблеток, але полегшення не відчув, — розповідає. — Й от телефоном один знайомий порадив полікуватися смородиновим вином. Звичайно, в розумних дозах (сміється). І ви знаєте – хвороба відступила. Виявляється, смородинове вино, якщо можна так сказати, найкорисніше вино у світі, адже містить багато вітаміну С».

У подружжя три доньки – Аня, Катя і Таня. Одинадцятирічна Катруся цікавиться татовою справою. Іноді пропонує свою посильну допомогу, разом з батьком збирають пелюстки троянд і мріють посадити трояндовий сад».

А ще у планах катеринопільського винороба – добудувати власний винний погріб. «Він дуже потрібен, — стверджує П.Новік, — адже щосезону можемо виготовляти до 5 тонн смачного вина. В минулому році було 5 тонн, в нинішньому менше – в межах 3 тонн. Коронавірус «допоміг».

Що ж, нехай усе заплановане збудеться, адже відродження виноробства в центрі України – справа не з легких. І Павло Валентинович не опускає рук, не такої він вдачі.

До речі, цього року в Україні, в другу неділю листопада вперше відзначався День виноградаря і винороба. Тож вітання зі святом, хоч і з запізненням!

Катерина

Вальчиковська

Шполянські вісті

Previous post Батьківською стежиною: коли енергетика стає сімейною справою