На Золотоніщині пронісся смерч (ВІДЕО) | Про Все | Новини Черкас та Черкаської області

2 червня мешканці села Коврай Золотоніського району зафільмували гігантський смерч. Відео незвичного атмосферного явища виклали в Телеграм-каналі NewsCherkassy.

Начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань пояснює, що для подібних утворень нині є всі можливості.

«Нинішня синоптична ситуація, а саме добре нагріте повітря — температурний максимум у Золотоноші сьогодні досяг +30, висока вологість повітря сприяли виникненню внутрішньомасових гроз — коментує для «Про все» Віталій Постригань. — На відео добре видно стовп пилу. Як відомо, смерч — це вихор руйнівної сили, який виникає в грозовій хмарі та спускається донизу у вигляді стовпа. За масштабами по горизонталі смерч може бути від зовсім невеликих розмір до декількох кілометрів. Це явище не нове, спостерігалося і раніше, у тому числі і на Черкащині. Під час грози, зазвичай, випадають інтенсивні зливи, інколи град та шквали. В літній сезон грози спостерігаються часто, а враховуючи глобальні зміни клімату і їх регіональні прояви, кількість та інтенсивність таких явищ як гроза, шквал, град та навіть смерч буде лише зростати. Це неминуче нестиме негативні економічні наслідки, а головне створюватиме незручності та небезпеку населенню. Тому потрібно дослухатися до штормових попереджень від синоптиків та відповідно планувати свою роботу».

Синоптик попереджає, що навіть до незначних вихорів потрібно ставитися з обережністю. Вони можуть нести в собі предмети від яких людина ризикує травмуватися.

Previous post Сотні паломників їдуть в Умань на святкування | Про Все | Новини Черкас та Черкаської області
Next post За період вторгнення сапери на Черкащині ліквідували понад 25 тисяч вибухонебезпечних предметів