Назвали штами ГРВІ та грипу, які переважатимуть у нинішньому : епідсезоні 2021-2022

Деталі

Фахівці ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» озвучили прогнози Всесвітньої організації охорони здоров’я про штами грипу, які будуть циркулювати в Північній півкулі в поточному епідсезоні – це штами, які мають два типи вірусу грипу А Н1N1, H3N2 та два типа вірусу грипу В Washington/Phuket.
Особливістю епідсезону ГРВІ та грипу в 2021 році було те, що він припав на час пандемії коронавірусної інфекції – SARS-Cov-2. За твердженнями спеціалістів в минулому сезоні захворювання ГРВІ та грип не підтверджувались лабораторно, що створило ілюзію відсутності вірусу грипу. Офіційно епідсезон ГРВІ та грипу починається з 40 тижня року. За інформацією ДУ «ЦГЗ МОЗ України» захворюваність на ГРВІ ще не досягла базового рівня, який вираховується за середніми показниками за декілька років.
Найефективнішим засобом захисту від грипу є вакцинація. Щорічно щеплення рекомендуються робити у вересні, жовтні, листопаді перед підйомом захворюваності, але можна щепитись і пізніше, адже епідемічний період йде практично рік. Імунітет формується протягом двох тижнів. Пріоритетні групи для вакцинації: особи старше 60 років, особи з хронічними захворюваннями, вагітні, діти від 6 місяців, за професією – медичні працівники, освітяни, працівники транспорту та установ обслуговування населення з великим скупченням людей.
За даними Держлікслужби України на реєстрації перебувають наступні вакцини: Інфлувак (країна-виробник Нідерланди), Джі-сі-Флю (Корея), Ваксігрип (Франція). Після реєстрації вакцини надійдуть в аптечну мережу. Щеплення від грипу не входять в обов’язкові, тому їх закупляють за кошти місцевих бюджетів і власні кошти пацієнтів. В роздрібну аптечну мережу планується надходження 1000000 доз. Для медиків, які працюють з ковідними пацієнтами, МОЗ України планує отримати 30 000 доз вакцини через організацію РІVI. Щеплення від грипу цій категорії медичних працівників буде безкоштовним.

scroll back to top

Previous post У Косарах продають спиртзавод
Next post Чому у смілянську міську лікарню везуть хворих на COVID з усієї області?