Спека спаде до 23º і підуть дощі

Деталі

Розпечене повітря, що надійшло з північної Африки провокує утворення спеки та посухи на всій території Центральної Європи, зокрема, і нашого краю.
На цьому наголошує директор обласного гідрометцентру Віталій Постригань.
За його словами, найбільше потерпає Франція та північна Італія, де температура перевищила позначку +40º. Це негативно впливає на майбутній урожай, у великих містах погіршується якість атмосферного повітря, потерпають люди.
«А на Черкащині вчора був найспекотніший день: 30-34°. Температурний фон 24°, що на 4° вище норми. І це на фоні тривалого періоду відсутності ефективних дощів, яких у травні випало 50% від норми, а з початку червня лише 30%», – говорить пан Віталій.
І додає, наразі дощі вкрай необхідні всім сільськогосподарським культурам, особливо пізнім та городині, наприклад картоплі, яка зараз цвіте та формує бульби.
Тож, зазначає директор гідрометцентру області, вчора в атмосфері почалася перебудова синоптичних процесів. Увечері над Польщею, в улоговині потужного циклону «OPHELIA»з центром над Середньою Волгою, зародився атмосферний вихор, який змінює погоду в нашому регіоні. І ключовим словом поточного тижня стануть атмосферні фронти, створюючи грозово-зливову небезпечну ситуацію.

2022 06 21 pogoda1

«Існує велика ймовірність, що місцями опади можуть бути значними та супроводжуватися градом і шквалами. З вітрами північної складової до нашого регіону буде надходити більш прохолодне повітря. Температурний фон знизиться і відставатиме від кліматичної норми на 4-5º. Вночі очікується 9-14º, вдень 18-23º», – розповідає Віталій Постригань.
Він каже, що зміна погоди помякшить агрометеорологічну ситуацію в області, дощі покращать вологозапаси грунту, температурний фон буде більш комфортним для всіх сільськогосподарських культур, показник пожежної небезпеки знизиться, якість атмосферногого повітря у містах покращиться.
«При цьому, у період значних коливаннь атмосферного тиску наш організм відчуває млявість, сонливість та депресії. Для порівняння зазначимо, що 1 мм рт. ст. дорівнює приблизно 10 метрів висоти. Таким чином, перепади атмосферного тиску 10-15 мм рт. ст. приводять до «підйомів та спусків» на висоту 100-150 м. На щастя, циклони роблять це не за одну хвилину, як швидкісний ліфт», – пояснює пан Віталій.
І підсумовує, за попередніми підрахунками у наступні вихідні атмосфера поступово стабілізується.

scroll back to top

Previous post За тиждень в області 41 новий хворий на ковід
Next post Учора ввечері на Черкащині було знеструмлено 6 населених пунктів — Новини Черкащіни