В області виявили новий штам коронавірусу, який удвічі заразніший від попередніх

Деталі

З початку року в нашій області зареєстровано понад 50 тисяч хворих на коронавірус. Майже півтисячі осіб померли. Водночас на території області нещодавно виявили новий штам, який є удвічі заразнішим від попередніх.
Пік захворюваності очікується в жовтні, розповідає «Про все» начальник обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Папач.
«З початку року в області зареєстровано вже 51 337 хворих. 439 людей померло, — каже Папач.
За його словами, в цьому році, дякувати богу, не було групових спалахів. В минулому та позаминулому роках таке траплялося. Водночас серйозний ріст почався із серпня. Щотижня кількість захворілих зростає. Тобто, маємо нову хвилю. Пік очікуємо у жовтні. В області нині є штами Омікрон, ВА.2 і ВА.5. Останній місяця два тому зареєстрували в Чернівецькій області. А минулого тижня ми отримали підтвердження, що він циркулює вже і в нашій області. Його особливість в тому, що він більш заразний. За різними даними – на 50 відсотків від попередніх штамів. Водночас, від нього менша летальність і він менше дає ускладнень.
Літні люди найчастіше підхоплюють ковід та важко його переносять. Окрім цього, хворих жінок більше, ніж чоловіків.
«Найчастіше хворіють люди віком від 60 років і старші, — пояснює фахівець. — Але так було і з початку пандемії. Це логічно, бо вони мають й інші захворювання та слабшу імунну систему. 74% померлих – люди 70+. І всі, хто захворів, були невакциновані. Ще є особливість, що жінки частіше інфікуються, ніж чоловіки», – говорить Володимир Папач.
І додає, вірус ніде не зник через війну, як деякі закидають. Просто він має певну сезонність: весна та осінь. Цього року також було загострення, але люди не звернули уваги. Влітку епідемічний процес менше виражений. Тому робилися хибні висновки.
«От за останній тиждень, у порівнянні з попереднім, на 26% більше захворілих. Також зросла кількість госпіталізованих — на 14%. Інша справа, що зараз більш легкий перебіг коронавірусу. Це стало можливим завдяки нашим заходам, вакцинації та особливостям вірусу. Я б наполегливо рекомендував і далі носити маски, зберігати соціальну дистанцію та користуватися антисептиками. Але єдина дієва профілактика – вакцинація. Варто отримати першу і другу бустерні дози, хто цього ще не зробив. Кампанія досі триває», – говорить пан Володимир.
І підсумовує, вакцини залишилися ті ж, що й раніше. Не було лише «Pfizer», але його запаси невдовзі знову поновлять.

scroll back to top

Previous post У Гуманітарному центрі Черкас більше не приймають одяг — Новини Черкасс
Next post Можливо, комусь здається, що після низки перемог маємо певне затишшя, але це – підготовка – звернення Президента України