Вечірки та доплата від уряду: студент з Черкас, який вчиться в Америці, розповів про “родзинки” закордонного навчання

Студент ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Артем Новіков виборов своє місце на безкоштовне навчання в США влітку цього року і вже кілька місяців навчається за кордоном. Він розповідає, що освіта там і в Україні дуже різниться — насамперед свободою вибору предметів, розмаїттям вечірок і особливістю університетських занять.

Журналістам “Про все” він розповів, як допомагають вечірки навчатися, скільки уряд США платить йому “кишенькових” грошей за навчання та що довелося робити ще в школі, аби зараз розуміти англомовних викладачів.

Різниця університетів: черкаський проти американського

— Перше, що помічаєш під час навчання в Америці, то це можливість самостійно обирати предмети та розклад занять. До того ж тут можна складати контрольні завдання онлайн впродовж усього дня. А щодо класів чи груп, то у більшості випадків ти не маєш своєї групи, і на різних предметах зустрічаєш різних людей, — розповідає Артем.

Коли він обирав предмети, за якими навчатиметься, вирішив урізноманітнити освіту — і обрав два напрямки. З чотирьох предметів два — за своєю спеціальністю, інші два — про американську політичну систему та військові структури США.

Зазвичай перші заняття Артема розпочинаються о 9:30 і тривають 50-60 хвилин. Через це вже о другій годині він вільний. Зізнається, що на вибір предметів дуже вплинула можливість навчатися лише з вівторка по четвер. Тому на тижні має 4 вихідні дні.

— В середу в мене взагалі одна пара. На заняттях з аудіо- та відеопродакшену поки що проходимо теорію, але скоро будемо виконувати перші практичні проєкти. На парах з американістики обговорюємо політичну систему США. А на «військових структурах» розбираємо все про американську армію, — розповідає Артем Новіков.

Для того, щоб розуміти англійську, він почав вивчати мову ще в школі. Поглиблював знання з репетитором, потім — у школі англійської.

— Коли досяг певного рівня знань мови, почав ходити на безкоштовні розмовні клуби англійською. Я навіть готувався до поїздки у США разом з мормонами та волонтерами “Корпусу миру”, — згадує студент.

Проте інколи йому складно зрозуміти викладачів — на це впливає акцент, який мають всі місцеві. Проте викладачі завжди дають можливість перепитати, якщо студентам щось незрозуміло.

“Кишенькова” доплата від США

Відповідно до умов програми, за якою Артем навчається у Штатах, він не може працювати, як інші студенти, оскільки повинен весь час приділяти університетському життю та знайомитися з американською культурою.

— Я не повинен працювати, не можу проходити оплачуване стажування і не можу керувати автомобілем, — це все заборонено згідно з умовами програми, — пояснює студент.

Проте уряд США на цей випадок відраховує “кишенькові” гроші студенту.

— У межах програми “The Global UGRAD Program”, за якою я навчаюсь, Держдепартамент США покриває всі витрати, пов’язані з проживанням, харчуванням, транспортуванням від України до США і назад. Додатково вони виділяють стипендію та гроші на оплату книжок, — розповідає Артем Новіков.

Про “режим” вечірок, заборонені речовини та поїздки до океану

Перед початком навчання адміністрація навчального закладу організовувала багато вечірок, за якими наглядала поліція. Окрім цього студенти можуть долучитися до численних клубів, записатися на йогу, стати амбасадором університету тощо.

На університетських вечірках, як розповідає Артем, можна перебувати до 23-ї години ночі. Вони організовані так, аби закінчитися саме до цього часу. Головна умова — наявність щеплення проти COVID-19 або довідка про те, що студент пройшов тест на антитіла та має їх в організмі.

— Наркотики, алкоголь заборонені. Організатор вечірки — сам університет, але вони найняли спеціальну компанію, яке цей захід організувала. Чим відрізняються вечірки ЧНУ від університету в США? По-перше, черкаський університет зазвичай свої вечірки організовував або на Пушкінському пляжі, або в “Манхеттені”, тобто в нічному клубі. А тут вечірки проходять на території університету, на території кампусу. Тут більше розваг, до того ж годують і дають напої.

Зараз кожні вихідні Артема проходять насичено — щосуботи та щонеділі йому та іншим студентам організовують екскурсії та поїздки в різні куточки штату.

— Ми вже були у Нешвіллі, місті посеред гір. Там були й біля водоспаду, ходили горами. Наступного дня їздили на узбережжя океану. І кожного разу це дуже цікаво, бо подивитися є на що, — розповідає студент.

Гастрономічна Америка

Перша ознака американської їжі, яку називає Артем — це розмір порції.

— Американські порції дуже великі — на відміну від українських. Тим паче тоді, коли їх подають у ресторані. І вони дуже калорійні — туди додають багато цукру, спецій, — розповідає студент.

Найбільше Артем нині сумує за рідними та… лазнею.

— В Америці мені дуже бракує лазні. Тут цього немає. А в Україні мені не вистачає тієї інфраструктури американської, можливості легко й оперативно розв’язувати будь-які проблеми. Тому що в Україні насправді високий рівень бюрократії, якщо порівнювати зі Штатами, — каже Артем Новіков. — За ким я скучив? Найбільше — за родиною, друзями, собакою, яку давно не вигулював

Попри те, що в США досить непогано, я все одно хотів би жити й будувати майбутнє в Україні. Зараз я за нею справді сумую. А програма, за якою я навчаюсь, створена насамперед для того, щоб отримати досвід і знання в Америці, а реалізовувати їх вже в Україні.

Previous post Черкащанин зберігав удома тротилову шашку
Next post Черкаський промоутер Усика: «За контрактом Усик і Джошуа не можуть з кимось боксувати перед реваншем»