Війна: прощання із героями, важка ситуація в Маріуполі та допомога від партнерів — Новини Черкасс

Розповідаємо основні події російсько-української війни, які стались на Черкащині, в Україні та світі за минулу добу.

Завершилась 65-та доба повномасштабного вторгнення військ російської федерації на територію України. Головні сили ворога, як і раніше, зосередженні на захоплені Східних та Південних регіонів нашої держави. Українські військові продовжують чинити супротив та боронити землю від агресора. Важкі бої тривають на зазначених напрямках та супроводжуються втратами з обох боків.

Черкаси попрощалися з двома загиблими воїнами. Сотні містян провели в останню путь героїв: відомого у місті волонтера Павла Собка та воїна Станіслава Руденка. Павло Собко загинув від ворожого обстрілу у Попасній на Луганщині, Станіслав Руденко прийняв останній бій на Київщині 11 березня. Вічна слава Героям.

Також стало відомо про загибель воїна із Золотоніщини Дмитра Прока. Головний сержант роти окремого розвідувального батальйону загинув внаслідок обстрілу в Запорізькій області, його нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня посмертно.

Черкащина продовжує забезпечувати потреби цивільного населення, що змушене було покинути свої домівки через бойові дії, а також військових, що боронять нашу землю. На сьогодні у місті Черкаси зареєстровано вже понад 17 тисяч переселенців. Для них у гуманітарному центрі шукають кухонні та постільні речі.

Також Черкаський ЦНАП приймає заявки від переселенців для виплати їм належних компенсацій.

Аби допомогти зібрати кошти на гуманітарні потреби, актори Черкаського обласного драматичного театру дали благодійну виставу у незвичному для себе місці.

Україна продовжує вживати заходів, аби зупинити війну дипломатичними методами, втім дії та вчинки російської сторони постійно ставлять цей процес під загрозу повного зупинення. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський.

Критичною залишається ситуація у Маріуполі, де ворог блокує наших захисників, а також цивільних на території заводу “Азовсталь”. Командир української 36-ої бригади морської піхоти Сергій Волинський звернувся до світових політиків, щоб ті допомогли реалізувати та гарантувати проведення евакуаційної операції.  У той же час у самому місті окупанти намагаються “реалізувати” окупаційне життя з новими “правилами”.

Аби наростити захисний потенціал України, західні союзники продовжують надавати нашим Збройним силам важке озброєння. Польща передала ЗСУ 200 танків,  Німеччина розглядає можливість передачі самохідних гаубиць.  Такі раніше пообіцяли Україні в Нідерландах. Зі слів секретаря РНБО Олексія Данилова постачання зброї змінить ситуацію на фронтів, втім на це потрібен час.

Одним з економічних наслідків бойових дій став дефіцит бензину та дизельного палива в Україні. Мережі АЗС вводять обмеження з роздрібного продажу нафтопродуктів, щоб забезпечити потреби війська та критичної інфраструктури. Уряд обіцяє скоро ситуацію врегулювати.

У Одесі на 2-ге травня оголошено цілодобову комендантську годину аби уникнути диверсій та провокацій з боку агресора.

Вже наступного тижня ЄС може схвалити новий пакет санкцій, до якого зокрема ввійде і нафтове ембарго – тобто заборона купівлі цієї сировини у росіян.

Поки що ж росії вдалося уникнути дефолту, про ймовірність якого раніше говорили експерти.

Previous post На Черкащині затримали жінку, яка продавала неіснуючу військову амуніцію
Next post В хаті моїх дідуся і бабусі теж живе родина з Кривого Рогу, — нардеп з Черкас — Новини Черкащіни