Висока вода: у селі на Черкащині Дніпро підмиває берег. Чи загрожує це обійстям

Жителі села Червона Слобода на Черкащині бояться, що їхні будинки підуть під воду. Торік у тамтешньому кар’єрі видобули чимало піску і Дніпро тепер підтоплює урвище, розповіла Суспільному жителька Червоної Слободи Ірина Чекрій.

За словами пані Ірини, де раніше була піщана коса, цьогоріч вода піднялася аж до кручі. Місцевих це бентежить, бо по сусідству з кар’єром – житлові будинки:

“Це вперше наскільки підняли рівень води. Наскільки вибрали пісок, що тепер ми бачимо, як розширився і вийшов Дніпро з берегів. Я живу тут зовсім поряд і хвилююсь за свій будинок, за своє житло, щоб не пішло під воду”, – розповіла Ірина Чекрій.

Урвище поступово підмиває, і доказ тому верба, що зростала на березі, пояснила жінка: “Вже коріння видно, ще місяць — два, і дерево просто впаде”.

Житель села Червона Слобода Сергій Чернявський зауважив, що через те, що пісок забирають, створюються незручності: “Вибрали пісок, тут створилася яма, і до Дніпра підійти неможливо. За літо воно вимиє ще на 10 метрів, а восени будуть ще більші шторми”.

Якщо вода руйнуватиме схил і надалі, то ситуацію вирішать — телефоном прокоментував голова громади Олександр Литвиненко:

“Якщо там буде щось обвалюватися, то я звернуся до цього кар’єру, знайду власника й попрошу, щоб вони підгорнули туди пісок. Я вчора особисто ходив там, біля тієї води й спускався до неї. Ця ситуація некритична. І там немає ніякої критичної ситуації, це просто піднявся рівень води”.

Цієї весни рівень води у Кременчуцькому водосховищі найвищий за останні 30 років, зауважує еколог Олександр Ілюха. Але видобувати пісок понад міру – не бажано: “Будь-яке втручання в природу має бути суворо регламентоване. І має бути екологічний та науковий висновок щодо доцільності та дозвільній системі цього видобутого піску. Звичайно, проблему не вирішити, засипавши пісок назад”.

За його словами, станом на 10 травня, водосховище наповнене на 25 сантиметрів вище, ніж торік. Це помітно і на черкаських пляжах: там, де раніше засмагали люди – тепер вода. Це має як негативні наслідки, так і позитивні: “Із негативного — це розмиття правобережних круч, процес буде поширюватись і погіршуватись. Втім є позитив: оскільки риба головним чином нереститься на мілководді, тобто на прибережній затопленій рослинності, створення величезної кількості таких акваторій, зокрема у верхній частині водосховища, доволі позитивно вплине на нерест”.

За словами метеорологині Діани Мовсесян, на підняття води вплинула погода: “Малосніжна зима, дефіцит опадів спостерігався, було незначне промерзання ґрунту і лід на річках, і на водосховищах рано зійшов і це посприяло тому, що водосховище почало раніше наповнюватися. Наразі, рівень води на 33 сантиметри вище відмітки повного наповнення”.

Втім, за словами метеорологині, небезпеки це не становить, бо до критичної відмітки ще більше одного метра.

Previous post Він став символом незламності: в Маріуполі загинув черкащанин — Новини Черкащіни
Next post Черкащанка здобула першу перемогу на рингу чемпіонату світу з боксу