У ЧДТУ пройшла творча зустріч з сучасним літератором — Новини Черкащіни

08 травня 2023, 23:02

5 травня 2023 року у Черкаському державному технологічному університеті на творчу зустріч із сучасним українським письменником, науковцем та педагогом Олександром Козинцем зібралися охочі поринути у нестримний вир мистецтва.

Вітальними словами зустрів гостя очільник ЧДТУ Олег Григор, зазначивши, що творча молодь, яка своїм прикладом демонструє такі досягнення, спонукає усіх до розвитку.

Модератор зустрічі – професор, заслужений працівник освіти України,  проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ Валентин Лазуренко спонукав до спілкування запитанням, чому сьогодні важливо  зустрічатися саме із сучасними митцями: поетами, письменниками.

Олександр Козинець зауважив, що такі зустрічі слугують особисто для нього джерелом натхнення, адже чи то запитання, чи то фраза, промовлена тут і зараз, у майбутньому може перерости у прозовий або віршований текст.

Упродовж події поет, есеїст, музикант, організатор низки літературних та соціальних проєктів Олександр Козинець представив авдиторії свої творчі роботи, ініціативи, проєкти.

Через самобутню творчість митця учасники події познайомилася з глибиною духовності Олександра, його творчими доробками, прагненнями та мріями.

На початку 2023 року у київському видавництві «Ліра-К» побачила світ одинадцята книга автора – поетична збірка «Ластовиння», з якої і розпочав мистецьке спілкування Олександр Козинець. Автор пояснив символізм назви та обкладинки книги – «тіло всієї країни має ластовиння війни: на стінах будинків, на полях, на мріях»… Збірка «Ластовиння» складається з двох частин і побудована так, щоб від непростих емоцій на початку (вірші війни) читач поступово прийшов до світла, радості, добра та любові (вірші миру).

– Я вірю і я переконаний, що перемога України буде цьогоріч, і ми будемо разом її святкувати у 2023 році, – наголосив Олександр Козинець.

Принагідно, письменник представив освітянам сигнальний примірник збірки поезій «Universum», яка виборола грант Президента України для творчої молоді. За словами автора, «Universum» – це його всесвіт за творчі роки.

Далі літератор познайомив із особливим проєктом «Шість плюс один» – збірка дуетних новел, де в Олександра було шість співавторів.

– Цей унікальний проєкт навчив мене простій речі – мати друзів, чи мати співавторів. Навчив мене комунікувати, – поділився письменник.

Також, Олександр Козинець розповів про збірку коротких віршів «Мамо, твій син – літак», про щоденник війни «Води Божого океану» та про свій дебютний роман «Картка Марії».

Окрім цього, численна авдиторія дізналася про діяльність народного камерного хору «Moravski», учасником якого є Олександр, та про інклюзивний мистецький проєкт «Почути», який дозволяє запрошувати на творчі зустрічі нечуюючих людей і бути почутим, адже поезія виконується українською та жестовою мовами.

– Я сповідую світлу літературу і мрію про те, щоб українська сучасна література була не просто європейською, а щоб Європа була зацікавлена у літературі, яка твориться в Україні. Я мрію про те, щоб часи панування рабства, зла минули, і щоб ми могли зображувати, як в кінах, як в мистецтві, так і в прозі Україну сильну, європейську, світового зразка. Ми, люди які проживають на цих землях, за природою – творці, ми не споживачі, а люди, які творять. Я мрію, щоб ми це світло утворили для всього світу, і сьогодні я своїм світлом хотів поділитися з вами, – такими натхненними словами підсумував мистецьку подію Олександр Козинець.

Довідково:

Олександр Козинець – уродженець міста Лубни, що на Полтавщині, український поет, есеїст, музикант, науковець, педагог, дефектолог, кандидат педагогічних наук, доцент Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, переможець Літературного конкурсу імені Григора Тютюнника (2018, 2020), дипломант Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2018, 2020), переможець премії «Молода КороНація» (2019), володар спецвідзнаки конкурсу «Коронація слова» «Terra інклюзія» (2019), переможець літературної премії імені Володимира Малика (2020), переможець літературного конкурсу «Золота лоза» (2020).

Пресслужба ЧДТУ

Джерело

Previous post “Один із найвищих пріоритетів”, — Ігор Табурець про реабілітацію та відновлення захисників — Новини Черкас
Next post На Черкащині підбили підсумки проєкту «Варта вашої оселі» — Новини Черкащіни