
Деталі
Від жителів Сміли надходить інформація, що на ринках і в деяких магазинах припиняють продаж свинини. Буцімто десь неподалік виявлено спалах африканської чуми свиней.
15 серпня зранку продавців свинини не впустили в павільон на Смілянському ринку. Причина — карантин. Але офіційних повідомлень немає на жодному ресурсі. Ні місцева влада, ні Держпродспоживслужба не оприлюднюють ніякої інформації.
Надаємо, африканська чума свиней (Pestis africana suum) – контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.
На сайті Держпродспоживслужби ж ініормація, що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней:
— вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я;
— людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник хвороби на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;
— збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.
Людина не заразиться, запевняють фахівці, але вона може сприяти перенесенню збудників і тим самим збільшувати зараження тварин.
Холод тільки консервує збудник АЧС. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, у копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, понад 3 місяці – у гною, до 4-8 місяців – у ґрунті.
Вірус залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття. Охолодження, особливо заморожування, консервує збудник, а прогрівання впродовж години до температури понад 50°С – знезаражує його. У глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років. Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями.