Унікальна дерев’яна 200-літня церква у Тернівці потребує реставрації — шукають спонсорів

Деталі

Незабаром, 8 листопада, церква Святого Дмитра Солунського, що у центрі села Тернівка, відзначить своє 199-річчя. А наступного року ця унікальна намолена церква святкуватиме поважний ювілей – 200 років.

Невеликий термін – 10 з лишком років – тут править отець Василь Гринів. Він почав поступово відновлювати храм – пам’ятку архітектури. Парафіяни також йому допомагають, питають, які саме треба придбати ікони, церковне начиння, а один дідусь виявив бажання купити за власний кошт панікадило.

2021 10 04 cerkva4

І якщо всередині у храмі затишно й красиво, то із реставрацією ззовні – є проблеми. Потрібно понад 200 літрів фарби, щоб пофарбувати дерев’яний храм. Тому отець Василь шукає добродіїв чи спонсорів, щоб допомогли обновити церкву до 200-літнього свята.

Віряни розповідають, що тернівська церква Святого Дмитра дуже намолена і тут трапляються різні дива. Якщо довго стояти й молитись у пустому храмі, то можна почути ангельський чи церковний спів угорі, наче виспівує хор. Неодноразово віряни чули спів і розповідали про це отцю Василеві. Він підтверджує цей факт, адже й сам часто чув спів псалмів у пустій церкві.
Про службу отця Василя теж вже ходять легенди. Місцеві знають, що отець Василь має дар зцілення. До нього на сповідь і по благословення їдуть люди із сусідніх областей та районів. Каже, що не він зцілює, а Господь через нього лікує. Особливо часто до нього приїжджають пари, які хочуть мати дітей і лікують безпліддя.
Також вірянам під час молитви являлась Діва Марія. Вона приходила у храм взимку босою, поки люди дивувалися, що це за боса жінка і звідки вона прийшла – образ зник, не залишивши й сліду. І лиш потім за тремтінням і дивними відчуттями всі здогадалися, що то була Сама Божа Матір.
І дійсно, храм є старовинним, незвичним, у ньому хочеться молитись, тут панує світла оздоровча енергетика. Його обов’язково треба реставрувати та оновити, і він стане справжньою окрасою Тернівської громади.

scroll back to top

Previous post 30-річний чоловік помер від отруєння грибами — зеленухами