«Усі думають, як витратити бюджетні кошти. Мало хто думає, як їх заробити. Втім, гроші на ЗСУ залишаємо в пріоритеті», – Нарек Казарян — Новини Черкас за сьогодні

в Блоги, Нарек Казарян, Новини

10.02.2024

Видатки на ЗСУ із міського бюджету Черкас не зменшили, а перерозподілили по різних програмах різних військових формувань.

Про це розповів під час прямого ефіру інтернет-видання «18000» член бюджетної комісії Черкаської міської ради Нарек Казарян.

“Якщо говорити конкретно про програму підтримки ЗСУ, то після останнього засідання сесії 186 млн грн залишилося на виконання власне Програми на підтримку Збройних сил України. Але поясню: коли ми планували 443 млн грн на підтримку армії, то все скинули в одну програму – Програму підтримки ЗСУ, і не скинули нічого в підтримку ТрО та інших підрозділів, які воюють, – пояснив Нарек Казарян. – Під час сесії ми попросили Тетяну Харенко прокоментувати постатейно і попрограмно, куди скільки грошей передбачено (я про це писав у своєму фейсбуці). Ми порахували, що це 463 млн  грн”.

За словами депутата, тепер перед міською радою постає дві проблеми:

“Перша – це наповнення бюджету: всі думають, як гроші витратити, мало хто думає, як ці гроші заробити, – наголосив Нарек Казарян. Друга, не менш важлива, – це помісячний розпис. Зараз «війна» одна пройшла, коли ми перед новим роком голосували за загальний фонд, знайшли ці 440 млн, після голосування вийшло в сумі понад 460 млн грн. Тепер буде питання, щоб у помісячному розписі ці гроші були надані Збройним силам і іншим підрозділам хоча б до вересня або до жовтня. Тому що якщо їх освоєння  поставлять на жовтень-листопад-грудень, то повірте, цих грошей ніхто не отримає. Серпень-вересень – це золотий період, коли найбільша частина надходжень  надходить до нашого бюджету. Я вдячний колегам, які під час останньої сесії голосували за земельні питання, де ми випустили майже 20 аукціонів, які потенційно можуть наповнити наш бюджет на 100-150 млн, залежно від того, як вони пройдуть. Щодо сумнівів, чи вдасться виконати план із надходження ПДФО. ПДФО ми підняли лише на 5% від прогнозованого показника податкової. Це щорічна «війна» між чиновниками податкової та міською радою, вони занижують план, щоб потім сказати, що вони молодці й план з ПДФО виконали. В цьому році найменший відсоток, що ми додали,  – 5%, минулого року ми додавали 10%, позаминулого було майже 20%”.

Відповів Нарек Казарян і на питання журналіста про те, як бути із новими листами від військових частин, які надходитимуть упродовж року.

“Я як депутат і член бюджетної комісії вже шукаю, де знайти майже 36 млн, щоб задовольнити до наступної сесії цю суму запитів понад 100 військових. Я один із тих, хто вміє шукати і знаходити ці кошти в різних статтях загального фонду, бюджету розвитку. Тих, хто голосував за петицію, щоб гроші на ЗСУ були пріоритетом, можу запевнити, що пріоритет цей залишився. Я готовий знаходити статті, по яких гроші використовуються неефективно або не на часі, як кажемо”.

Нарек Казарян назвав умови, за яких вдасться задовольнити всі запити військових:

“Якщо у нас не буде надходжень до бюджету, якщо бізнес не буде працювати, якщо бізнесу будуть ставити палки в колеса, навіть цього наповнення не буде, тому я хотів би, щоб колеги брали активну участь у наповненні бюджету – і голосували за рішення про винесення об’єктів комунальної власності та земельних ділянок на продаж,  права оренди на земельні ділянки, котрі ми не можемо продати, і тоді, повірте, коли ми перевиконаємо плани з надходження по землі, то грошей вистачить на всіх  і не треба буде нічого зрізати. На останньому засіданні сесії дуже багато чого що ми вважали неефективним і на бюджетній комісії зрізали та перекинули на програму підтримки Збройних сил”.

Previous post У Черкасах розшукують жінку, яка вкрала банку з пожертвами для захисників (ВІДЕО) | Про Все | Новини Черкас та Черкаської області
Next post Творчу молодь закликають об’єднатись навколо української мови