За п’ять місяців цього року фахівці зареєстрували в майже 50 черкащан ротавірусний ентерит — Новини Черкас за сьогодні

в Новини

10.07.2024

За п’ять місяців цього року на Черкащині зареєстрували 49 випадків ротавірусного ентериту, що на два випадки більше, аніж за аналогічний період минулого року.

Про це інформують в пресслужбі Черкаського обласного центру контролю й профілактики хвороб.

Фахівці зазначають, що 97 % захворілих — діти віком до 17 років.

• Довідково:

Ротавірус — це інфекційне захворювання, що вражає слизові оболонки ротоглотки й тонкого кишківника. Цю недугу часто називають шлунковим або кишковим грипом, однак із грипом ротавірус не має нічого спільного.

• Клінічні прояви ротавірусу:

Ротавірусну інфекцію часто сприймають за ГРВІ. Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому — 2-3 доби). Найчастіше хворіють діти віком від шести місяців до 4-5 років. Вірус вражає не тільки дітей, можуть хворіти й дорослі — в них захворювання зазвичай протікає в легкій формі зі стертими симптомами.

• Симптоми ротавірусної інфекції:

різке підвищення температури, блювота, тривала діарея, біль у животі, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору, може з’являтися нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. У дітей же при ротавірусній інфекції можливе швидке зневоднення, млявість, апатія, блідість, сухість в роті, відсутність сечовипускання та тахікардія.

“При появі ознак зневоднення негайно зверніться за медичною допомогою”, — закликають фахівці.

Щоб уберегти від ротавірусної інфекції себе та близьких фахівці рекомендують:

• вакцинуватися (вакцину вводять дітям віком від 6 до 32 тижнів);
  • мити руки з милом та водою, особливо після відвідування туалету, перед їжею та після контакту з хворими;
  • ретельно мити та дезінфікуйте всі поверхні, з якими контактують хворі;
  • навчити дітей дотримуватися правил особистої гігієни, не брати брудні руки до рота;
  • готувати їжу з якісних продуктів та вживати кип’ячену воду.

Також читайте: Стало відомо, де в Черкасах відновили та призупинили подачу гарячої води

• tag
  • діти
  • здоров'я