Зігріваємось безпечно: черкащанам нагадали правила пожежної безпеки в опалювальний період

З настанням холодної пори року збільшується навантаження на електромережі, оскільки громадяни починають використовувати для обігріву помешкань електронагрівальні прилади. Цьогоріч не слід виключати ймовірності пошкодження інфраструктурних об’єктів та генеруючих потужностей через повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну. Тож з метою уникнення аварій, перевантаження електромереж та заощадження енергоресурсів ПАТ «Черкасиобленерго» переконливо просить споживачів неухильно дотримуватись правил пожежної безпеки.

Основні правила пожежної безпеки в осінньо-зимовий період:

Не залишайте ввімкнені електронагрівальні прилади на тривалий час – це одна з найпоширеніших причин виникнення пожеж.

Не використовуйте для обігріву житла несертифіковані та саморобні нагрівальні прилади.

Перед увімкненням обігрівального пристрою переконайтеся, що він не має механічних ушкоджень. Так само не користуйтеся пошкодженими розетками, кабелями чи проводами.

Не ставте електрообігрівач біля завісок або меблів – відстань від пристрою до горючих матеріалів має становити не менше 0.5 м. Так само небезпечно встановлювати нагрівальні прилади на підставки з легкозаймистих матеріалів.

Встановлюйте електричні прилади таким чином, щоб не допускати їх перекидання.

Не вмикайте у подовжувач одночасно велику кількість приладів. Через це може статися перевантаження електромережі.

Для енергоємних приладів обов’язково необхідно передбачити окрему розетку, заборонено використовувати подовжувачі.

Не використовуйте обігрівачі для сушіння одягу.

Не використовуйте відкритий вогонь, особливо – для відігрівання водогінних та опалювальних систем.

Для обігріву будинків, квартир у жодному разі не можна користуватися несправними або саморобними електричними приладами. Не варто залишати їх увімкненими, коли вдома нікого немає.

Подбайте про обмеження доступу дітей до нагрівальних приладів, поясніть їм основні правила електробезпеки, правила користування електроприладами та порядок дій випадку пожежі.

Задля заощадження електроенергії та раціонального користування споживачі можуть обирати енергоощадні електрообігрівачі. Так, наприклад кондиціонер в середньому споживає 500-1500 Вт електроенергії, що менше, ніж тепловентилятор (2000 Вт) чи інфрачервоний обігрівач (1000-3000 Вт ).

Також під час вибору енергоощадних приладів звертайте увагу на клас енергоспоживання. будь-який електроприлад має на упаковці кольорову наклейку, що інформує про ступінь поглинання ним енергії. Так, найекономніший показник споживання енергії має клас А+++, А ++, А + та А. Найвищий рівень збереження електроенергії А+++, який складає близько 45%.

Товариство переконливо рекомендує споживачам дотримуватись величини договірної потужності, яка прописана в договорі про розподіл електроенергії. Адже у разі відсутності тепло- чи газопостачання найбільше навантаження припадає на внутрішньобудинокві електромережі. У холодну пору року саме недотримання договірної потужності нерідко призводить до аварій у електромережах, що в свою чергу спричиняє відключення світла у будинках, районах та кварталах населених пунктів.

У випадку пожежі негайно повідомте за телефоном «101» пожежно-рятувальний підрозділ. Знання та виконання найпростіших правил пожежної безпеки допоможе уникнути займання та зберегти життя! Бережіть себе та своїх близьких!

Previous post За матеріалами СБУ 10 та 15 років за ґратами проведуть бойовики “лнр/днр”, які чинили воювали із ЗСУ
Next post Черкаський легкоатлет виборов «срібло» на змаганнях