Як працюють смілянські сімейні лікарі з ковідними хворими і хто правий: лікар чи пацієнт?

Деталі

Пандемія гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, не вщухає, а навпаки – набирає обертів. Кожного дня статистика хворих на ковід росте. Хворих все більше і більше, трапляються різні непередбачувані, часто трагічні випадки. Люди починають скаржитись на роботу лікарів. Особливо дістається первинці – сімейним лікарям. Мовляв, вони винні, вчасно не догледіли, не сказали, не госпіталізували, не беруть слухавку, не можна попасти на прийом…
Як зараз працюється сімейним лікарям? Чому до них важко додзвонитись? Як вони лікують і чому більшає ковідних хворих? Хто правий: лікарі чи пацієнти?
На цю тему нам вдалося поспілкуватися з головним лікарем Комунального некомерційного підприємства “Центр первинної медико- санітарної допомоги” Тернівської сільської ради (скорочена назва: КНП «Центр ПМСД» Тернівської СР) Тетяною Григорівною ПРОЦЕНКО.
— Зараз сімейні лікарі дуже завантажені. Працюють понад свої сили. Хочеться звернутися до смілян і попросити: не панікуйте, не нагнітайте обстановку, бережіть лікарів! Їх і так дуже мало і вони працюють до виснаження, — закликає головний лікар Тетяна Григорівна. – Пояснюю чому: у первинці колишнього Смілянського району працює 16 лікарів. Наразі з ними підписали декларації 27 600 жителів району. І це ще не все населення. Тобто у кожного лікаря по 1,5-2 тисячі пацієнтів. Лікарі фізично не встигають всіх прийняти, адже зараз багато хворих на ковід, окрім того дуже багато сезонних хвороб.
Своїм несерйозним ставленням до ковіду люди самі провокують поширення цієї хвороби.
По-перше, у нас мало вакцинованих. Ми пропагуємо вакцинацію, бо щеплення рятує не від ковіду, а від смерті. Щеплений може заразитися на ковід, але має більше шансів, що перенесе хворобу легше. До речі, у нас зараз є хороший вибір вакцин: Коронавак, Астразенека і Файзер. Вакцини є в наявності. Закликаю усіх вакцинуватися.

По-друге, ті, у кого легка форма ковіду, зовсім не думають про інших. Вони не самоізолюються, не сидять вдома, ходять по вулицях і заражають інших. Ще вони «люблять» прийти на загальний прийом і сидіти в черзі, заражаючи всіх оточуючих.
По-третє, люди не дотримуються маскового режиму. Носять маски неправильно, лише для видимості, а не для захисту.
Через ці та інші фактори кількість захворювання на ковід росте.
Тому у лікарів дуже багато роботи. От, наприклад, сьогодні у нас на амбулаторному лікування 404 хворих, з них 38 – діти.
Догляд і лікування хворих на коронавірус вимагає ще більше роботи. Плюс лікарі ведуть постійний прийом пацієнтів. Плюс постійні телефонні дзвінки.
Останнім часом з’явилося додаткове навантаження — виписувати ковідні сертифікати, бо це зараз стало всім потрібним. Це також відповідальна робота, хоча лікарня – не центр надання адміністративних послуг. Ми не були готові до цього навантаження, але мусимо і з цим впоратися. Цей обов’язок на нас поклали додатково і незаплановано.
Тому зараз сімейним лікарям дуже важко працювати, вони просто фізично все не встигають.
Плюс постійна вакцинація. Раніше у нас була одна бригада мобільної вакцинації. Тепер ми змушені організувати більше бригад, бо збільшилась кількість бажаючих вакцинуватися. У мобільній бригаді можуть працювати тільки навчені працівники, які пройшли спеціальні курси, тому на виїзд на вакцинацію ми мусимо зривати з прийому сімейних лікарів.
На сьогодні існує 4 пункти щеплення: Холоднянська амбулаторія, Ротмістрівська амбулаторія АЗПСМ, Балаклеївська АЗПСМ та Смілянська АЗПСМ. У жовтні було створено пункт вакцинації на станції імені Шевченка. Його ми також обслуговуємо.
Отже, щоб провести вакцинування — сімейного лікаря та медсестру знімають із прийому і вони їдуть у складі мобільної бригади. І це не просто лікар вакцинував і поїхав. Кожне щеплення треба опрацювати, внести в базу, у спеціальну програму. Тобто лікар повертається з виїзду і вже у позаробочий час мусить працювати за комп’ютером.
Нам дуже не вистачає робочих рук, не вистачає кадрів, людського ресурсу. Всі мої лікарі виснажені, треба до них дбайливо ставитися і розуміти ситуацію, поважати працю кожного лікаря.
Незважаючи на такий напружений стан, у нас немає фінансової можливості преміювати медиків за додаткову і небезпечну працю (з’ясувалося, що медикам ще з літа відмінили доплату за ковідних хворих! – примітка автора).
Через велике навантаження і надмірну кількість різних незручностей медики звільняються. Ось, наприклад, зараз розраховується лікар у Балаклеївській амбулаторії. Я думаю, ким мені її замінити? Як тепер працюватиме амбулаторія? У нас зовсім немає вільних лікарів, люди вже й хочуть, але немає з ким заключати декларації. Бо лікарі перевантажені. Всі набрали необхідні норми по деклараціях.
— Хочеться, щоб пацієнти зрозуміли сьогоднішнє перевантаження лікарів. Тож якщо ви телефонуєте, а лікар не взяв слухавку – на це є певні причини, у нього надмірна кількість роботи! — пояснює Тетяна Григорівна. – А щодо госпіталізації хворих на ковід, то кожен випадок індивідуальний. Ця хвороба важка і непередбачувана. Може бути раптове погіршення стану здоров’я. Тому не треба у всьому звинувачувати медиків. Всі працюють за протоколом, всі зацікавлені у тому, щоб вилікувати пацієнта та щоб все було добре.

scroll back to top

Previous post «Вікі любить Землю»: світлина з Ірдині перемогла в обласному етапі — Новини Черкасс
Next post За вчора в області 47 людей померли від ковіду, захворіли ще 822