Чому насправді подорожчав вивіз сміття?

Деталі

Після того як міський голова Сміли в прямому ефірі на своїй сторінці у ФБ трохи «заплутав» смілян про причини збільшення сум у платіжках «Комунальника», довелось роз’яснювати начальнику абонвідділу цього підприємства.

Сергій Ананко називав дві причини: чи то через подорожчання пального зріс тариф на вивезення сміття , чи виконкомом були збільшені норми накопичення ТВП (твердих побутових відходів) на кожного споживача послуги.
Начальник абонвідділу СКП «Комунальник» Леся Савчук запевнила — тариф на послуги підприємства з 1 грудня 2022 року не збільшився. Діючим залишається тариф, що був затверджений виконавчим комітетом Смілянської міськради ще в 2020 році. Збільшилась норма накопичення на одного споживача. Норма накопичення — це усереднений розрахунок споживання послуги на одну особу. Ці норми, відповідно до законодавства повинні переглядатись раз на 5 років. А норми накопичення для населення, які були діючі до грудня минулого року, були затверджені ще в 2014 році.

Начальник абонвідділу запевнила, що рішення про збільшення норм накопичення не приймалось спонтанно. Цьому передувала, з її слів, тривала аналітична робота. Аналіз розмірів накопичення сміття вівся постійно.

Ось показники, які навела Леся Савчук:
у 2019 р. — на 3,5 % збільшились обсяги сміття;
у 2020 р. — на 28 %;
у 2021 р. — на 27 %;
у 2022 р. — на 32 % (за 9 місяців).
Діяло СКП «Комунальник» відповідно до постанови, яка регламентує перегляд норми споживання побутових відходів. Її затверджено Міністерством з питань житлово-комунального господарства. Тож підприємством впродовж 2022 року проводилось вимірювання і дослідження кількості побутових відходів на території Сміли. Вимірювали кількість сміття і біля багатоповерхівок, і в приватному секторі. Все зафіксували у складених протоколах.
В результаті, наголошує начальник абонвідділу, порахувавши результати вимірювання, побачили — норма споживання дійсно зросла. Тож подали відповідні розразунки, які і затвердили члени виконавчого комітету.
Норми накопичення збільшились не лише для категорії «населення», а для інших підприємств, установ і організацій. Мешканці багатоповерхівок у своїх платіжках побачили збільшення сум десь на 5 грн на одну особу — це 24,97 грн, а споживачі приватного сектору — на 4 грн, відповідно, 25,34 грн. Тепер ці суми будуть сталими і не збільшуватимуться, зпевнила Леся Савчук.

Previous post Волонтери пригостили поранених захисників варениками
Next post 35-річна Юрушева стала студенткою та розсекретила, де та на кого навчається — Новини Черкащіни