Двох посадовців-колаборантів з Херсонщини підозрюють у незаконному переміщенні українськиї дітей | Кримінальні новини

30.03.2024 15:30

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Офісу Генпрокурора двом громадянам України – псевдопосадовцям незаконно створених установ на тимчасово окупованих територіях – повідомлено про підозру за фактом примусового переміщення 15 статусних дітей з комунального закладу «Новопетрівська спеціальна школа» Миколаївської облради. Їх дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни.

Один з підозрюваних — так званий «заступник начальника Департаменту молодіжної політики, сім’ї та спорту вца Херсонської області». Інша – так звана «ректорка Херсонського аграрного університету». Вони відповідали за встановлення українських дітей, які не мають батьків чи перебувають в складних життєвих обставинах, організації та координації здійснення насильницького їх переміщення між тимчасово окупованими територіями України.

За даними слідства, в липні 2022 року у спецшколі на тимчасово окупованій Миколаївщині перебувало 15 дітей, які військовими рф разом із директоркою комунального закладу та її чоловіком примусово перемістили усіх вихованців закладу до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей у селі Степанівка Херсонської області.

У жовтні 2022 року підозрювані псевдопосадовці спільно з військовослужбовцями зс рф, застосовуючи погрози та психологічний тиск, вивезли дітей з центру реабілітації та доставили до річкового вокзалу м. Херсон. Звідти на судні перемістили до окупованого рф м. Олешки Херсонської області, а потім — автобусом через окуповане м. Армянськ АР Крим до залізничної станції м. Джанкой. Того ж дня діти потягом були вивезені до міста Анапи Краснодарського краю рф.

З 15 вихованців закладу 10 дітей були позбавлені батьківського піклування, 2 дітей-сиріт, 1 дитину на момент депортації було вже всиновлено громадянами США, а 2 дітей перебували у закладі через складні життєві обставини.

Таким чином псевдопосадовці діяли на виконання злочинного плану політичного та військового керівництва рф щодо насильницького переміщення українських дітей між тимчасово окупованими територіями України та їх депортації до рф для подальшого усиновлення або передачі під опіку громадян рф, їх русифікації та знищення української ідентичності.

Досудове розслідування проводить СБУ.

За матеріалами Офісу Генерального прокурора України

Источник

Previous post У Рівному внаслідок ДТП постраждав 35-річний водій мотоцикла, — поліція | Кримінальні новини
Next post Чемпионат Испании. 30-й тур. Результаты матчей, суббота (31 марта 2024 г.) — Новости футбола