На Черкащині на 20% здорожчало м’ясо — Новини Черкащіни

22 лютого 2023, 18:02

На Черкащині порівняно з минулим роком на 20% здорожчало м’ясо. Про це розповіла заступниця начальника головного управління статистики Алла Бабич.

Що вплинуло на ціни як у магазинах, так і на ринках – дізнавалося Суспільне.

Без м’яса не може прожити ні дня черкасець Юрій Фурман. Тож щоранку іде до супермаркету. З його слів, ціни «кусаються», тож обирає найбільш бюджетні варіанти:

«Тепер ми трішки менше купуємо свинини, яловичини, і трішки більше купуємо курятину».

Вартість м’яса в одній із крамниць зросла щонайменше на 15 відсотків порівняно з минулим роком, прокоментувала менеджерка із закупівлі Вікторія Криштальова:

«М’ясо здорожчало. Це пов’язано у першу чергу з тим, що фермер встановлює вищу ціну, тому що здорожчав і корм, і можливість вирощувати тварин є дещо проблематичною, тому маємо такі ціни».

Олександр Бугай зазвичай купує м’ясо на ринку. Зростання цін тут чоловік не помітив:

«Мені здається, що ціни не змінились, та я помітив, що менше людей стали купувати м’ясо».

Валентин на ринку вже 20 років торгує яловичиною. Він зазначив, що цього року продукція у нього навіть здешевшала:

«Ось грудка коштує 110 гривень, для порівняння, минулого року це було на 20 гривень дорожче. Також буде його не вистачати — буде рости ціна, буде його надлишок — буде знижуватись ціна, це ж ринок».

Свининою торгує пан Михайло. За його словами, ціни нині такі ж, як і торік.

Натомість курятина у вартості зросла, пояснила продавчиня Людмила Букверзи:

«Філе куряче коштує зараз 149,9 гривні, стегно — 118,9 гривні, крило й гомілка по 79,9 гривні. Як почалось повномасштабне вторгнення, то ціни впали і швидко м’ясо розбирали. Та зараз ціни зросли».

Залежно від виду м’яса ціни зросли від шести до 30%, пояснила заступниця начальника головного управління статистики в області Алла Бабич:

«Протягом 2022 року ціни на м’ясо та м’ясопродукти по Черкаській області зросли на 20,5%. Зокрема, майже на 30% підвищилась ціна на свинину та на 11% — на м’ясо птиці, яловичина зросла в ціні на 6,5%».

Як зазначив віцепрезидент торговельно-промислової палати Михайло Непран, на ціноутворення вплинуло декілька факторів:

«Ми з початку війни втратили декілька великих виробників. Та ж сама Чорнобаївка, про яку широко відомо українцям — як класичний приклад, де, слава Богу, відправили на той світ велику кількість російських агресорів, але там була і фабрика птахівництва, де вирощували курчат. Також були на Донбасі фабрики, які потрапили в зону окупації і це безумно вплинуло на кількість виробленого м’яса. Тобто практично зупинився імпорт».

Джерело

Previous post Виконком Міжнародної федерації журналістів зупинив членство союзу журналістів росії в мфж — Новини Черкащіни
Next post Анатолія Бондаренка відзначили за допомогу харків’янам — Новини Черкащіни