Сміляни вважають переселення бібліотек знищеням, а депутати — економією

Деталі

Читачі двох смілянських книгозбірень прийшли на сесію Смілянської міськради. Люди намагались використати останній шанс переконати депутатів не переносити бібліотеки із приміщень, де вони знаходились багато років, у заклади освіти. Ми раніше вже повідомляли про ці наміри.
Надати слово представникам горомади запропонував депутат міськради від ВО»Черкащани» Костянтин Заріцький. Відвідувачки бібліотеки-філії №2 доводили, що ця книгозбірня вже неодноразово була під загрозою закриття. Рятували її завжди саме читачі. Вони згуртовувались, шукали кошти на ремонт будівлі закладу, долучались фінансаси і спонсори. У капітальний ремонт даху теж лише нещодавно були вкладені великі кошти, замінені двері та освітлення. Тож люди висловлювали свої припущення, що міська влада хоче просто вивільнити це приміщення і згодом виставити на продаж, як це відбувається зараз із багатьма об’єктами комунальної власності. «Мешканці нашого будинку, що примикає до будівлі бібліотеки, категорично проти, щоб тут потім був чи генделик, чи ресторан.»- категорично зазначила представниця громади. Також люди вважають, що перенесення бібліотечної філії — це завуальований спосіб її закриття в подальшому. Переведуть у приміщення школи — бібліотека втратить статус «загального користування», потім згодом, не виключено, що її з’єднають зі шкільною. А всі сміляни знають, що нині школа №4 має великий недобір учнів. І наміри закриття цього навчального закладу вже обговорюються у владних коридорах.
На підтвердження того, що мешканці мікрорайону Цукрокомбінату проти перенесення бібліотеки жінки показали депутатам протокол громадських зборів. «Скільки підписів під протоколом?» — спитав міський голова. Їх виявилось 17-ть. Сергій Ананко, відповідаючи на всі звинувачення, зазначив, що у влади інші аргументи: «Бібліотека перенеситься не на велику відстань, фактично через дорогу. Вона буде у школі, тобто ближче до дітей. І дорослим читачам теж не далеко буде ходити. У книгозбірні буде окремий вхід. Тож доступ для відвідувачів буде вільний , не залежно від годин роботи навчального закладу».
Також серед головних аргументів перенесення бібліотеки у школу була економія бюджетних коштів. Бо бібліотечна філія займає площу 160 кв м. Їх треба опалювати. А приміщення навчального закладу все одно опалюється повністтю.
Не були переконливими для депутатів і аргументи представниці бібліотеки-філії №5, що знаходиться в мікрайоні РПЗ. У школі №11, куди переносять книгозбірню, немає окремого входу для бібліотечного закладу. Як буде організований доступ до читачів у бібліотеку, якщо батьків, навіть, зараз в школу не пускають? Діяльність саме цієї філії книгозбірні пообіцяв контррлювати депутат міськради Валерій Трегубов : «Нам відділ культури пояснив, що бібліотеку переводять у більш комфортні умови. Бо зараз вона в орендованому приміщенні і за бюджетні кошти ми його, навіть, поремонтувати не могли. Я знаю, що у вас в бібліотеці були гуртки для дорослих. Обіцяю, що в шкільне приміщення вам буде вікритий доступ відовідно до розкладу роботи книгозбірні. Якщо будуть порушення — звертайтесь до мене. Буду тримати на контролі».
Тож депутати на сесії більшістю голосів затвердили мережу закладів культури і чотири бібліотечних філії таки змінять адреси свого розташування.

Previous post Смілянський «Хатіко» шукає нових господарів
Next post Ще одна парафія в нашому районі приєдналася до ПЦУ