В обласному центрі встановили пам’ятник святителю-хірургу Луці

Деталі

У Черкасах, за кошти меценатів, відкрили і освятили пам’ятник святителю-хірургу Луці (Валентину Войно-Ясенецькому), доктору медичних наук, цілителю, доля якого пов’язана з Черкасами та областю.

Як повідомляють в Черкаській міській раді, встановлений він на вулиці святителя-хірурга Луки (колишня Менделєєва), де працюють найбільші медичні установи області.
У правій руці святителя-хірурга – православний хрест, у лівій – одна з його відомих наукових книг «Нариси гнійної хірургії». На кам’яній скрижалі поруч викарбувані слова-життєве кредо Святителя, які він завжди повторював: «Головне в житті завжди робити добро. Якщо не можеш зробити добро велике – постарайся зробити хоча би маленьке».
«Від імені Православної Церкви України дякую міському голові Черкас Анатолію Бондаренку, з ініціативи і за безпосереднього сприяння якого з’явився у місті цей пам’ятник. І депутатам міської ради, які проголосували за перейменування саме цієї вулиці, яка веде до медичного містечка, на честь святителя-хірурга Луки. Віримо, що лікарі Черкащини візьмуть святого Луку собі за духовного покровителя, за приклад професіоналізму та жертовності, самовідданого служіння батьківщині та людям. Хай більше буде чудотворінь під час операцій та одужання», – говорить митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Нагадаємо, що святитель-хірург Лука знаний медиками багатьох країн світу як професор Валентин Войно-Ясенецький. Він унікальний тим, що поєднав у своїй іпостасі науку та релігію. Одночасно був професором хірургії, лікарем-практиком та православним архієпископом, викладачем і громадським діячем. Працював земським лікарем та військовим хірургом, оперував поранених у шпиталях під час Першої та Другої світових воєн. За свої релігійні переконання пережив 11 років сталінських в’язниць і заслань.
Святий Лука – автор більше 50 наукових праць із хірургії та більше тисячі духовних проповідей і богословських трактатів. За його підручниками навчаються студенти медики та практикуючі лікарі багатьох країн світу і вважають своїм духовним покровителем. Четверо дітей святого Луки теж обрали медичні професії.
Доля святителя Луки та родини Войно-Ясенецьких пов’язана і з нашою областю. Родом з Черкащини була його улюблена дружина Анна Ланська. Тривалий час у місті Черкаси жили з родинами брати святителя – Володимир і Павло Ясенецькі-Войно, тут доживали віку й поховані батьки – Фелікс Станіславович та Марія Дмитрівна й сестра Ольга. У Черкасах народилася донечка Олена і була охрещена у Свято-Троїцькому соборі, який височів тоді на Пагорбі Слави. 1908 року Валентин Феліксович (майбутній святитель Лука) жив разом із сім’єю і працював земським лікарем у селі Деньги Золотоніського району.
Як наголошує черкаський міський голова Анатолій Бондаренко, маємо шанувати й докладати зусиль для того, аби наступні покоління знали про таких людей.

scroll back to top

Previous post Відсьогодні змінюють роботу розважальних закладів
Next post 22 червня — День скорботи і пам’яті жертв війни