Черкащанам розповіли, як правильно використовувати антибіотики

Щороку в листопаді проводиться Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків, спрямований на підвищення рівня обізнаності про резистентність до них. Про це нагадує ДУ “Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України”.

Резистентність до антибіотиків – це процес, при якому бактерії в результаті генетичних мутацій стають нечутливими до цих лікарських засобів та виживають. Вони починають нестримно розмножуватися – так з’являється резистентний штам. Поширення резистентності збільшується катастрофічними темпами, тоді як вибір ефективних антибіотиків зменшується.

Стійкість до антибіотиків та поява мультирезистентних бактеріальних штамів є проблемою глобального значення, яка спричиняє серйозні загрози людству, зокрема веде до збільшення смертності.

Основними причинами тотального поширення цього загрозливого явища стали надмірне й нераціональне застосування антибіотиків, у тому числі широкого спектра дії, їх безрецептурний продаж, самолікування, часте використання у ветеринарії, низький інфекційний контроль, недостатня поінформованість і недооцінка ситуації медичними працівниками.

Стійкості до антибіотиків може запобігти кожен із нас. Ось прості правила:

– Не займайтеся самолікуванням. Приймайте лише ті антибіотики, які призначив лікар.

– Не переривайте лікування. Завжди завершуйте курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.

– Не продовжуйте курс лікування без відома лікаря. Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому.

– Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.

– Не лікуйтеся антибіотиками від вірусних захворювань. Антибіотики безпорадні у боротьбі з цими хворобами.

– Не консультуйте друзів, родичів, знайомих та не призначайте їм лікування. Ніколи не діліться антибіотиками з іншими.

– Запобігайте інфекціям. Регулярно мийте руки, уникайте контакту з хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

Провідну роль у правильному використанні антибіотиків  пацієнтами відіграють медичні працівники. Тож слід звернути увагу на 5 ключових рекомендацій щодо запобігання поширенню резистентності до антибіотиків:

– Чисті руки. Перед будь-якими маніпуляціями переконайтесь, що ваші руки, а також інструменти чисті.

– Призначайте антибіотики виважено та відповідно до чинних рекомендацій доказової медицини і тільки в тому випадку, якщо вони дійсно необхідні.

– Не нехтуйте дослідженнями з визначення чутливості до антибіотиків.

– Проінформуйте пацієнта. Зверніть увагу на дозування антибіотиків і тривалість лікування.

– Контролюйте вакцинацію. Стежте, щоб ваші пацієнти були вакциновані відповідно до актуального календаря щеплень.

Previous post Чотири протоколи склали поліцейські на неповнолітнього водія, який розбив авто та заявив про його викрадення
Next post На Хмельниччині член ВЛК вимагав від хворого військового хабар за довідку про непридатність | Кримінальні новини