Маковія або Медовий Спас: традиції, прикмети та заборони у цей день

Медовий спас або Маковія відзначають 14 серпня. В цей же день починається Успенський піст, який триватиме два тижні – до 28 серпня, християнського свята Успіння Пресвятої Богородиці. Чому ми святкуємо Маковія та які існують прикмети в цей день – далі в матеріалі.

Походження свята

Свято Маковія утворилось з народних традицій та церковної дати. З одного боку — серпень визначний тим, що це місяць врожаю і щедрості матінки-природи, а саме до дня Медового Спасу треба зібрати урожай меду, адже після цього бджоли дають значно гірший мед. Звідси й пішла “медова” назва.

У цей день церква також відзначає Походження чесних древ Животворящого Хреста. Що це означає? Згідно з легендою, частка дерев’яного хреста, на якому розіп’яли Ісуса, врятувала  Константинополь від епідемії небачених масштабів, що передавалась через воду. Цією часткою освятили усі водойми в місті і вони очистились. Звідси й пішла традиція святити воду в цей день та приписувати їй цілющі властивості.

Ще одне трактування свята Маковія: в цей день вшановують пам’ять семи мучеників Маккавеїв. Проте в народі назву сприймають, як період, коли збирається новий урожай маку, котрий теж є одним з головних атрибутів Спаса.

Що святять у цей день

Основні елементи, які треба принести до церкви на посвяту — це мед нового врожаю, воду та мак. При чому освячений мед треба залити в церкві у якості милості нужденним, або ж самому знайти бідняка і віддати йому гостинець. Існувала навіть прикмета, що якщо твій мед не спробує нужденний — то можеш накликати на себе біду.

Також святили окремі трави чи квіти і використовувати їх у своїх цілях. Васильки і чорнобривці жінки святили, аби потім додати у ванну при купанні, щоб зберегти здоров’я.

Перше, що потрібно зробити після освячення — з’їсти ложку свіжого меду та запити трьома ковтками води.

Що можна робити в Медовий Спас

Сьогодні прийнято купатися у річці. За прикметою, купання оздоровить людей і дасть їм сили на весь рік.

Також, свяченим маком, треба посипати кути кімнат, щоб захистити себе та близьких від нечистої сили. А квіти з освячених букетів залишити висихати біля ікони до весни.

Що заборонено робити на Маковія

У це релігійне свято не можна робити на полі та огороді, а також займатися тяжкою фізичною працею та робити генеральне прибирання.

Сьогодні не радять злитися, голосно розмовляти і кричати, через те що гучні звуки лякають бджіл, які збирають мед.

У цей день починається суворий Успенський піст, тому треба дотримуватися правил харчування, не вживати спиртного та не їсти м’яса і молочні продукти.

Прикмети

– Заплановане церковне хрещення немовляти на свято гарантує дитині міцне здоров’я та світле майбутнє.

– Погода 14 серпня повториться і на Третій Спас.

– Якщо на Маковія піде дощ, то протягом року не буде багато пожеж.

– Якщо до свята відцвіли троянди, то слід чекати холодів.

– Якщо погода 14 серпня вітряна, то зима буде морозною.

Previous post Копія книги 1693 року із загадковою гравюрою Трахтемирова – викладена в Інтернет — Новини Черкащіни
Next post У Смілі люди заборгували “Нафтогазу” 27 мільйонів за опалення