“Варвара кличе до спасіння людської душі”: у черкаському храмі мироточить ікона

У черкаському храмі замироточила ікона. Таке явище в церкві трапляється не вперше. Для вірян – це гарний знак, розповів Суспільному настоятель отець Ігор.

Йдеться про ікону великомучениці Варвари. У черкаському храмі її образ прикрашений вишитим рушником, оздоблений золотом та часточкою мощей. Великомучениця Варвара – свята, життя якої розпочалося в третьому столітті, розповів настоятель черкаського храму Миколая Чудотворця отець Ігор.

“Ікона привезена до нас в 2012-му році, коли ми заклали перший камінь майбутньої церкви. Великомучениця Варвара була мученицею за Христа, бо батько її Діоскор, при правителі Максиміліані, заточив її в башту. Бо Варвара була дівицею дуже гарною, а він не хотів, щоб її простолюдини бачили. А хотів видати заміж за багатого чоловіка, щоб мати кошти за це”.

Втім, коли батько знайшов їй чоловіка, дівчина відмовилася виходити заміж і відмовилася від їхньої релігії та стала християнкою, розповив отець Ігор.

“Її дуже мучили – піддавали тортурам, і сам батько Діоскор мечем відтяв їй голову. Тому вона мучениця, Варвара”.

Відтоді її зображують на іконах із сувоєм та чашею – це символ та знак для вірян, розповив настоятель:

“Вона сказала, Господи, дай тим людям, які звертатимуться до нас з вірою, якщо вони не приймали тіла і крові Божої, не сповідалися, але, щоб по моїх недостойних молитвах були почуті”.

Святій моляться, аби вберегтися від раптової смерті. Звертаються, коли хочуть, відкрити духовні очі, розповів отець Ігор. А нещодавно на образі почали з’являтися краплі мира – олії прозорого кольору.

“Воно тече двома потічками, на іконі видно такі жовті плямки. Воно тече – засихає, потім тече і ми беремо ваткою і мируємо хворих. І по вірі і благословенню великомучениці Варвари люди зцілюються”.

Зі слів священника, така речовина має чудодійні властивості. Тут миро не пахне. Коли до церкви привозили мощі Пантелеймона, то там був сильний запах бузку.

Ікона Варвари мироточила близько п’яти разів.

“Мироточить, потом раз, припинилося мироточення. Потім знову. Ось я читав молебень Богородиці за людину, яка дуже хвора була. То миро виступило на царських воротах. Бачите, сліди, воно навіть фарбу “з`їло”.

Якщо у людини є віра, вона зціляється, тому що всі хвороби, нещастя зводяться до того, що потрібно очиститися, додав отець:

“Варвара помічниця жінок, помічниця дівоцтва, помічниця чернецтва дівочого”.

Ікону Варвари намалював сучасний художник з Луцька. Рукою цього ж художника написані ікони Сергія Радонезького і Меркурія Бригинського та ікона Покриваюча від злих духів, розповів настоятель.

“У Меркурія Бригинського кожна волосинка промальована. Куди б ви не стали, очі завжди будуть дивитися на вас”.

Тож замироточити можуть не тільки давні ікони, а й нові, і навіть частини декору в церкві чи лики святих на відривному календарі.

“У прихожанки була іконка з відривного календаря, і вона в неї так замироточила, що в пакетику мира назбирувалося багатенько. А потім почали прожилки червоні проступати. Я сказав їй їхати в Київ обстежити серце. У неї виявили інфаркт, слава Богу, це все минулося”.

Як розповів релігієзнавець Руслан Халіков, таке явище як мироточіння християнському світу відоме не одне століття.

“Це явище в історії християнства достатньо часто трапляється, або це може бути виділення олії з ікон, або з мощей святих, або з інших релігійних культових предметів, або які мають дотик до традиції християнської: це можуть бути статуї, це можуть бути мощі”.

Десятиліттями мироточіння намагаються дослідити науковці:

“Православні вбачають в цьому чудо – що це божественний знак. Фізики з хіміками намагаються пояснити це з точки зору як це відбувається технічно. Вважають, що це конденсація вологи і через перепади температури починає виділятися”.

Як науковці, так і віряни в такому диві мають право вбачати свій сенс, додав релігієзнавець:

“Для віруючих пояснювати мироточіння не є необхідним, вони можуть сприйняти це як божественний знак, а для не носіїв традиції це варто сприймати як один з проявів християнської традиції”.

Отець Ігор мироточіння вважає хорошим знаком. Каже, з початку повномасштабної війни працює не лише як священник, а й як волонтер:

“Я ще працюю, щоб допомагати воїнам Збройних Сил України”.

Отець Ігор розповів, що до нього часто приходять віряни із запитанням, коли закінчиться війна.

“Можу сказати, що війна закінчиться тільки тоді, коли люди прийдуть і покаються перед богом. Тому що тут тисячу людей приходить щось посвячує, а жодного ні сповідника, ні причастника”.

Розповів, що побачити ікону мучениці Варвари сповідатися та причаститися можуть усі охочі. Двері церкви відкриті щодня.

“Варвара кличе до сповіді і причастя тіла і крові божої — до спасіння людської душі”.

Previous post Чоловіку, який “мінував” сільраду на Золотоніщині, поліція повідомила про підозру
Next post Минулої доби ворог обстріляв щонайменше 13 населених пунктів Харківщини, — голова ОВА | Кримінальні новини