Звідки на Чигиринщині Чучупаки з’явилися?

Дуже часто академічна історія ігнорує або, принаймні, дуже скептично ставиться до усної історії та фольклору. Бо ж, на думку кабінетних істориків, історичні факти апріорі не можуть передаватися з покоління в покоління. Ба, більше, іноді навіть письмовим джерелам не ймуть віри. Згадайте хоча б, як насміхалися вони з Генріха Шлімана, який з томиком Гомера в руці розкопав усупереч скептикам Трою і не одне античне місто.

Але сьогодні ми поговоримо не про давніх греків, а про Холодний Яр, пише черкаський письменник і краєзнавець Олександр Солодар.

У 1993 р. Микола Павлович Корнієнко записав у Катерини Олексіївни Скрипник (1910 р.н., с. Мельники) таку родинну легенду: “Мій дід розповідав, що був він не Чучупака, а наш дід який із-за Дніпра, називали його Дрозд. Там він у пана був, та хотів його пан постригти у москалі на 25 років. А як у москалі попав, 25 років вислужив, прийшов додому, йому вже немає нічого, ні ступеня землі, ні який там курінь, немає нічого. Він солдат, москаль і все. Ну то й дід утік сюди, подивився: драчина, водичка є, ліси страшні були, такі ліси були на вовків, що сумно було вечором. Нільзя нічого було казать про вовка, бо неодмінно прийдуть вовки. Так і люди жили, так боялися. Та він подивився, що можна там жить, водичка є, ліс великий, пеньки здорові, він розкорчував собі. Розжився на відро картоплі, жінку привів собі і розвелися собі ці люди. Цей дід лаявся: “Чу-чу, пакосна!”. Це у нього прізвище (вуличне) було Чучупакосне».

У метричних документах і сповідних розписах “епархии Переясловской и Борисполской ведомства протопопии Чигринской добр Чигринских владения его сиятелства господина князя Антония Яблуновского каштеляна Краковского села Мелников церквы Покрова Богоматере” родина Чучупак простежується з останньої чверті XVIII століття. Так, у 1787-1788 рр. у Мельниках проживало подружжя Івана (прибл. 1717 р.н.) і Уляни (прибл. 1727 р.н.) Чучупак (до речі, згідно з документами, до кінця ХІХ ст. використовується лише повна форма написання цього прізвища – “Чучупака”). Разом з ними мешкав і одружений син Федір (прибл. 1748 р.н.). У шлюбі з Параскевою (прибл. 1757 р.н.) у них народилися діти Стефан (прибл. 1771 р.н. – у пізніших сповідках іноді згадується як брат Федора!), Уляна (прибл. 1769 р.н.), Дарія (прибл. 1775 р.н.) і наймолодша Зеновія (прибл. 1778 р.н.). До речі, у сповідці 1787 р. Уляна Федорівна записана двічі – спочатку як донька Федора, а потім як дружина його зятя Мартина (прибл. 1767 р.н.). Так само це подружжя мешкало разом з господарем двору Іваном Чучупакою.

У 1787 р. Іван Чучупака був шанованою у громаді людиною – ктитором (фундатором) місцевого храму Покрови Пресвятої Богородиці. У сповідних розписах його двір записаний відразу ж після двору церковного кліру. Можемо припускати, що саме Іван долучився до зведення у 1775 р. приміщення місцевої церкви . Вочевидь, Іван був досить заможним, бо в його господі проживали “сусіди” (безземельні селяни – підсусідки) – подружжя Карпа (прибл. 1718 р.н.) і Меланії (прибл. 1725 р.н.) .
На жаль, давніших документів, у яких би згадувалася родина Чучупаків у Мельниках поки що виявити не вдалося. «А до чого ж цитований вище переказ?» – запитаєте ви. А до того, що він вказує напрям пошуку населеного пункту, з якого могли переселитися до Холодного Яру Чучупаки. І обставини, за яких це могло трапитися…

Згідно з Прутським договором 1711 р. Правобережжя знову поверталося до складу Речі Посполитої. Спроби царських урядників перетворити цю територію в пустелю були безуспішними. Даремно лівобічний гетьман Скоропадський у 1712 році погрожував: “Если же кто из старшин и черни, также духовного и посполитого чина явится ослушником сего, то непременно будут выгнаны из своих жилищ войсками Его Царского Величества и как противники Высочайшей воли, без всякой пощады огнём разорятся”.

На оголошені поляками слободи та “пільгові роки” в спорожнілі в часи руїни землі потекла маса населення. Переважна більшість слобожан втікала на правий берег Дніпра з Лівобережжя, де з початком діяльності Малоросійської колегії посилився соціальний гніт, зросли податки, розпочалися рекрутські набори. В одній з коломацьких чолобитних (серпень 1724 р.) старшина скаржилась цареві, що “от яких всех вышеписанных трудностей толикое учинилось у людех умаление, уходом особливе в слободи и на тую сторону, что от Днепра до самого Днестра прежде бывшие опустелые места, везде населены нашим малороссийским народом”.

Можемо припускати, що саме у цей період у Холодному Яру з’являються втікачі з Лівобережжя. Підставою для такого припущення є не лише місцева легенда, а й нещодавно виявлений Антоном Демиденком Антін Демиденко (Харків) цікавий історичний документ. Здійснюючи вивчення власного родоводу, дослідник у сповідці Миколаївської церкви містечка Ковалівка Зіньківської протопопії на Полтавщині наткнувся на запис 1778 р. про родину… Чучупаків.

У 1778 р. усі православні жителі Ковалівки (окрім церковного кліру) – 88 дворів і 357 осіб – були записані до стану воєнних і членів їх сімей. А тепер згадайте причину, яка спонукала Чучупак до переселення. Саме так – солдатчина!

Серед жителів містечка записана родина Федора Тихоновича (прибл. 1709 р.н.) і Анни Дем’янівни (прибл. 1711 р.н.) Чучупак. Жили в одному дворі з батьками і одружені їх сини. У подружжя Мойсея Федоровича (прибл. 1742 р.н.) і Анни Стефанівни (прибл. 1747 р.н.) Чучупак були діти Анна (прибл. 1768 р.н.), Агрипина (прибл. 1770 р.н.) і Варвара (прибл. 1777 р.н.). У подружжя Стефана Федоровича (прибл. 1755 р.н.) і Наталії Яківни (прибл. 1757 р.н.) «детей не имеется».

На жаль, наявні документи не дозволяють нам з’ясувати як звали батька холодноярського Івана Чучупаки. Але за датами народження Іван з Мельників (прибл. 1717 р.н.) і Федір з Ковалівки (прибл. 1709 р.н) можуть бути братами. Можливо, Іван назвав свого сина в честь старшого брата?

«А згадане у переказі прізвище «Дрозд»?» – запитаєте ви. А тут все просто: у ті часи люди користувалися як записаними у документи прізвищами так і вуличними прізвиськами. Можливо, «Дрозд» було саме таким прізвиськом?

А які легенде про походження власного прізвища знаєте ви? А чи мала ваша родина вуличне прізвисько?

На знімку: Медведівка на карті XVIII століття

Previous post Поліцейський з Черкащини вимагав 300 доларів, щоб “не побачити” кримінал
Next post У Черкасах комунальники “латають” ями на дорогах | Про Все | Новини Черкас та Черкаської області