100-літня ювілярка з найпівденнішого села

Дата публікації

Перегляди: 3

15 вересня 100-літній ювілей відзначила найстарша жителька Лип’янської громади Марія Григорівна Кучеренко. Усе своє життя довгожителька провела у Новій Ярославці Ярославського старостинського округу — найпівденнішому селі колишнього Шполянського району.

У знаменний не лише для іменинниці, а й усієї родини день до хати Марії Григорівни з’їхалися рідні, аби привітати свою старійшину з таким почесним днем народження. Попри поважний вік, бабуся всіх їх упізнає, хоч їй вже важко говорити, та й сили покидають. Все ж з нагоди свята вона сіла на ліжку, аби сфотографуватися напам’ять з ріднею та іншими гостями, зокрема представниками місцевої влади.

Шановану ювілярку привітали заступник сільського голови Лип’янської ОТГ Віталій Іванченко, староста Ярославського старостинського округу Галина Красіліч та фахівець із соціальної роботи Аліна Масляна, принесли квіти й подарунки, теплі побажання.

Народившись у 1923 році, старенька пережила багато історичних подій, серед яких колективізація, Голодомор, Друга світова війна, повоєнна відбудова країни. І ніколи не думала, що доведеться дожити до такої страшної війни, яка триває нині в Україні.

Народилася Марія Кучеренко в багатодітній сім’ї, де зростало шестеро дітей. З їх усіх дотепер дожили лише найстарша, сторічна Марія Григорівна та її наймолодша сестра, 86-річна Ліза Григорівна.

Трудовий вік ювілярки розпочався, коли їй виповнилося чотирнадцять років, з сапання буряків на колгоспному полі. М.Г.Кучеренко трудилася і в полі, і на тваринницькій фермі, і вдома для сім’ї. Разом з уже покійним чоловіком Павлом Михайловичем вони народили і виростили двох дітей. Тепер же родина розрослася на трьох онуків і шістьох правнуків.

Діти старенької, Лідія і Володимир дбають, аби матуся з комфортом проживала свої поважні роки. Знаючи вподобання старенької, яка полюбляє солодке, привезли їй торти.

Такий от знаменний день всередині вересня відбувся в одному з найменших сіл Лип’янської ОТГ, де нині мешкає менше сорока жителів.

Ольга Качан

Шполянські вісті